Breaking News

Μάταλα: Η διάσημη παραλία στην οποία γεννήθηκε ο «επίγειος παράδεισος» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Τα Μάταλα είναι ένα μικρό αλλά διάσημο παραθαλάσσιο χωριό της νότιας Κρήτης, με την ξακουστή παραλία, στον νομό Ηρακλείου. Οι χαρακτηριστικές σπηλιές στην παραλία σκαλίστηκαν στην αρχαιότητα καθώς τα Μάταλα ήταν κατοικήσιμα από εκείνη την εποχή.

Για χιλιάδες χρόνια οι σπηλιές παρέμειναν άδειες μέχρι που βρήκαν εκεί καταφύγιο τα περιπλανώμενα "παιδιά των λουλουδιών" τη δεκαετία 1960 με 1970. Ανάμεσά τους βρέθηκαν για ένα διάστημα και πολλοί διάσημοι όπως οι Μπομπ Ντίλαν, Τζάνις Τζόπλιν και Κατ Στήβενς. Για μια δεκαετία τα Μάταλα υπήρξαν ο αγαπημένος προορισμός των χίπις της εποχής

Η δολoφovία του Τζον Κένεντι στις 22 Νοεμβρίου του 1963 και ο πόλεμos στο Βιετνάμ το 1964 ήταν η αφορμή για να εκτοξευτεί η επανάσταση των χίπις σε μια περίοδο που ίσως όμοιά της δεν θα υπάρξει ξανά ποτέ.

Εκατοντάδες πρωτοσέλιδα σε ολόκληρο τον κόσμο έκαναν την παραλία διάσημη και οδήγησαν εκεί πολλούς νέους - από διάφορα μέρη του πλανήτη - που έψαχναν να βρουν τον επίγειο παράδεισο.

Ένας ολόκληρος κόσμος γεννήθηκε στην παραλία. Δημιουργήθηκαν οικογένεις και ζούσαν όλοι μαζί ενώ κυκλοφορούσαν είτε yυμvoi είτε καλύπτοντας το σώμα τους με λουλούδια. Οι πεποιθήσεις τους λίγο πολύ γνωστές... πίστευαν στο φυσικό τρόπο ζωής αρνούμενοι κάθε μορφής βίας, ελέυθερο σ3ξ, φαντασία και ελευθερία των αισθήσεων και φυσικά όλα αυτά συνοδευόμενα από... μουσική

Η κατάσταση στην παραλία άλλαξε την περίοδο της Δικτατορίας, με το διωγμό τους μετά από πρωτοβουλία της τοπικής εκκλησίας. Οι τουρίστες απελάθηκαν από τα σπήλαια των Ματάλων με τη συμβολή της χωροφυλακής και του στpατού. Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί από τους νέους που βρέθηκαν εκεί, είναι σήμερα διακεκριμένοι επιστήμονες.

Δείτε το αναλυτικό video που πρόβαλλε η εκπομπή "Καλοκαίρι Παντού" στον Alpha.