Breaking News

Η ιστορία της σβάστικας: Ένα ιερό σύμβολο που κατάντησε σημείο αναφοράς του vαζισμoύ

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ένα σύμβολο ταυτισμένο με ότι πιο μαύρο έχει να επιδείξει η ιστορία... το vαζισμό και τον Χίτλεp.

Οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει την ύπαρξή της με την άνοδο του "φύρερ" και των vαζί στην εξουσία, όμως η σβάστικα είναι ένα από τα πιο αρχαία σύμβολα και χρησιμοποιήθηκε από διάφορους πολιτισμούς. 

Μυστήριο είναι το πώς και το γιατί τόσοι πολλοί και διαφορετικοί πολιτισμοί στο πέρασμα των αιώνων, χρησιμοποιούσαν το ίδιο σύμβολο με την ίδια σημειολογία. Ωστόσο, δεν μπορούμε  να αγνοήσουμε  ότι ο Χίτλερ ταύτισε αυτό το ιερό σύμβολο με τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ας δούμε τη σβάστικα ως σύμβολο στο πέρασμα των χρόνων:

- Η παλαιότερη σβάστικα βρέθηκε στην πόλη Mezine της Ουκρανίας, σκαλισμένη σε αγαλματίδιο από ελεφαντόδοντο και χρονολογείται 12.000 χρόνια πριν ενώ ο αρχαιότερος πολιτισμός που χρησιμοποίησε τη σβάστικα ως σύμβολο ήταν ο Βίντσα, πριν από 8.000 χρόνια στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η Σερβία και η Κροατία.... 

- Στην αρχαία Ελλάδα βρίσκουμε τη σβάστικα στην Τροία 4.000 χρόνια πριν ενώ ο Πυθαγόρας την ονόμασε τετρακτύς και αποτελούσε την ουσία της διδασκαλίας του.

- Οι Φοίνικες χρησιμοποιούσαν τη σβάστικα ως σύμβολο του ήλιου και διακοσμούσαν τα άμφια των ιερέων με αυτή. 

- Οι αρχαίοι Κέλτες τη χρησιμοποίησαν σε πολλά έργα τέχνης που έχουν διασωθεί. 

- Για τους βουδιστές και τους ινδουιστές  στην Ινδία, αλλά και σε άλλες Ασιατικές χώρες είναι ένα σύμβολο χιλιάδων ετών, που το συναντάμε ακόμα και σήμερα σε ναούς, λεωφορεία, ταξί ή εξώφυλλα βιβλίων. Στον βουδισμό η σβάστικα είναι σύμβολο τύχης, ευημερίας, αφθονίας και αιωνιότητας. Στον Ινδουισμό η δεξιόστροφη σβάστικα είναι σύμβολο του θεού Vishnu και του ήλιου, ενώ η αριστερόστροφη συμβολίζει την σκοτεινή θεά kali και τη μαγεία.

- Οι πρώτοι χριστιανοί είχαν τη σβάστικα ως ένα από τα σύμβολά τους. Στις χριστιανικές κατακόμβες η σβάστικα εμφανίζεται δίπλα από τις λέξεις ΖΟΤΙΚΟ ΖΟΤΙΚΟ που σημαίνει η υπέρτατη ζωή.

- Τη σβάστικα τη συναντάμε και στους Τεύτονες Ιππότες, ένα γερμανικό ιπποτικό μεσαιωνικό τάγμα το οποίο πρέσβευε το καθολικό δόγμα.... 

- Ο P.R. Sarkar, λόγιος μελετητής  της σανσκριτικής γλώσσας, είπε το 1979 ότι η βαθύτερη έννοια της λέξης είναι η αδιαμφισβήτητη νίκη και ολοκληρωτική επικράτηση, η νίκη κατά κράτος.
Πηγή: Η Μηχανή του Χρόνου (mixanitouxronou.gr)