Breaking News

Θρίλερ με την προσγείωση του ρομπότ Philae στον κομήτη (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ολονύκτιο θρίλερ εξελίχτηκε χθες στο κέντρο επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα το όχημα Philae, που έπειτα από μια διαστημική περιπλάνηση περίπου 10 ετών και 6,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων και η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2004 με την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους "Rosetta", προσπαθούσε να "αγκιστρωθεί" πάνω στον κινούμενο κομήτη 67P.

Τα άγκιστρα του Philae δεν λειτούργησαν όπως έπρεπε με αποτέλεσμα η επιχείρηση να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα ενώ δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί η εξέλιξη της επιχείρησης καθώς η επικοινωνία είχε χαθεί. Τελικά μετά από την ολονύκτια αγωνία το Philae κατάφερε να αγκιστρωθεί στην "Ιθάκη" του. Το Philae έχει μέγεθος μικρού ψυγείου και βάρος περίπου 100 κιλά. Είναι εξοπλισμένο με κάμερες, υπερσύγχρονα όργανα μέτρησης, τρυπάνια και ποικίλους αισθητήρες.

Ο κομήτης 67P απέχει περίπου 510 εκατομμύρια χλμ. από τον πλανήτη Γη και κινείται με ταχύτητα 135.000 χλμ./ώρα. Έχει διάμετρο τέσσερα χλμ. και η θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι μείον 70°C. Είναι κατάλοιπο του ηλιακού μας συστήματος, με ηλικία περίπου 4,6 δισ. ετών. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το ρομποτάκι Philae θα μπορέσει να συλλέξει πολύτιμες πληροφορίες που θα ρίξουν φως στα άδυτα του σχηματισμού της ίδιας της Γης.

Η φωτογραφία είναι από τη στιγμή που προσπαθούσε να προσεγγίσει τον κομήτη 67P...

Πηγή: Έθνος