Breaking News

To πιο παγωμένο χωριό στον πλανήτη (photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το κρύο στην περιοχή κάνει αδύνατη ακόμη και την προσγείωση αεροπλάνου το χειμώνα, ενώ αποτελεί απόδειξη της κρυμμένης δύναμης και της ανθεκτικότητας που έχουν οι άνθρωποι όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν. Οι θερμοκρασίες μπορούν να κατρακυλήσουν έως και -71 βαθμούς Κελσίου!

Η κοιλάδα του Oymyakon στη βορειοανατολική Ρωσία είναι γνωστή ως "Πόλος του Ψυχρού" και με μια μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο τους -50 βαθμούς Κελσίου, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί το χωριό θεωρείται ως ο πιο κρύος, μόνιμα κατοικήσιμος, οικισμός στον κόσμο.


Καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι είναι οι ερεθισμοί στο πρόσωπό τους από το κρύο, το πάγωμα της μελάνης στα στυλό τους, αλλά και προβλήματα με τις μπαταρίες και ειδικά των αυτοκινήτων.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η ταφή των νεκρών. Το έδαφος είναι παγωμένο και αναγκάζονται έτσι να ανάψουν πρώτα φωτιά. Η φωτιά καίει για 2-3 ώρες και στη συνέχεια σπρώχνουν μέσα στο έδαφος τα αναμμένα κάρβουνα ώστε να μαλακώσει κάπως το έδαφος και να μπορέσουν έτσι να σκάψουν. Η ταφή των νεκρών μπορεί να έχει διάρκεια μέχρι και 3 μέρες. 


Τίποτα δεν φυτρώνει εκεί και οι κάτοικοι αναγκάζονται και τρώνε κρέας ταράνδου και αλόγου. Το μοναδικό κατάστημα που υπάρχει παρέχει είδη για βασικές καθημερινές ανάγκες. Υπάρχουν λίγες σύγχρονες ανέσεις και πολλά κτίρια εξακολουθούν να έχουν εξωτερικές τουαλέτες. Σε αντίθεση με τον υπόλοιπο πλανήτη, το μοναδικό σχολείο στο Oymyakon κλείνει μόνο όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους  -52 βαθμούς Κελσίου...

Το χωριό βρίσκεται περίπου 750 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και το μήκος της ημέρας κυμαίνεται από 3 ώρες το Δεκέμβριο έως 21 ώρες το καλοκαίρι. Παρά το τρομερό κρύο το χειμώνα, τους καλοκαιρινούς μήνες οι θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου δεν είναι ασυνήθιστες.









Πηγή: Daily Mail