Breaking News

Οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για τους παράτυπους τίτλους σπουδών (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Για την πρόθεση της κυβέρνησης να επανεξετάσει τους κατόχους πτυχίων με παρατυπίες και τις έντονες αντιδράσεις που ακολούθησαν από την αντιπολίτευση, μίλησε στην ΕΡΤ ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Όπως είπε δεν πρόκειται για πλαστούς τίτλους σπουδών αλλά για τίτλους που δόθηκαν πριν πολλά χρόνια επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από ιδιωτικές τεχνικές σχολές (Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια - ΤΕΕ) που δεν υπάρχουν πια και τότε τους είχε δοθεί η δυνατότητα να παρέχουν τίτλους.

Μερικοί ιδιοκτήτες των σχολών αυτών τιμωρήθηκαν με ελαστικές ποινές και κάποιοι δεν υπέστησαν τίποτα λόγω παραγραφής του αδικήματος

Όσοι όμως φοίτησαν σε εκείνες τις σχολές έχουν στην κατοχή τους τα πτυχία, χωρίς όμως να έχουν διοριστεί όλοι στο δημόσιο. Αυτοί που είναι διορισμένοι είναι περίπου 1.000, σύμφωνα με τον υπουργό,  ο οποίος εξήγησε ότι δεν πρόκειται για πτυχιούχους με υψηλούς τίτλους αλλά ουσιαστικά για πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων και τα άτομα αυτά μέσα από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ μπήκαν στο Δημόσιο.

Όταν ο τίτλος είναι πλαστός σύμφωνα με το νόμο ο εργαζόμενος στο Δημόσιο απολύεται. Όταν όμως πρόκειται για παρατυπία υπάρχει άλλη διαδικασία, τόνισε ο υπουργός που επικαλέστηκε την έρευνα και το νόμο της τότε υπουργού το 2007, της κυρίας Γιαννάκου, για εξετάσεις για τους αποφοίτους αυτών των σχολών.

Η διαδικασία που ακολούθησε η κυρία Γιαννάκου ήταν σωστή αλλά ο νόμος δεν εφαρμόστηκε, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φίλης.

Δείτε το απόσπασμα με τις δηλώσεις του.