Breaking News

Σαρωτικές αλλαγές στην Παιδεία - Καταργούνται παρελάσεις, εκκλησιασμός και προσευχή

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ανάμεσα στο πλήθος των προτάσεων με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και οι οποίες περιλαμβάνονται στην εισήγηση της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου, υπό την προεδρία του καθηγητή κ. Λιάκου, προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, περιλαμβάνονται τα εξής:

- Κατάργηση των παρελάσεων των μαθητών, του υποχρεωτικού εκκλησιασμού και της υποχρεωτικής προσευχής

- Μείωση διδακτέας ύλης κατά 20-30%

- Περιγραφική αξιολόγηση των μαθητών αντί βαθμών και εξετάσεων

- Τετραετές Γυμνάσιο και διετές Λύκειο που θα οδηγεί σε ισχυρό απολυτήριο

- Νέο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ με συντελεστή βαρύτητας

Οι προτάσεις αυτές θα μελετηθούν από τον υπουργό κ. Νίκο Φίλη και κάποιες ενδεχομένως θα υιοθετηθούν άμεσα και θα εφαρμοστούν - ύστερα από σχετική νομοθετική ρύθμιση - από τη νέα σχολική χρονιά που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Στο πόρισμα της Επιτροπής δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και η καινοτομία είναι ότι ορίζεται ένας συντελεστής βαρύτητας για τους υποψηφίους. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Λιάκος, η υιοθέτηση του συντελεστή μπορεί να γίνει από τις επόμενες εισαγωγικές εξετάσεις.

Κι αυτό γιατί, όπως τονίζεται, η πρόταση βασίζεται στην αρχή του σεβασμού της βούλησης των παιδιών να σπουδάσουν αυτό που θέλουν, υπό δύο όρους: πρώτος όρος να έχουν ολοκληρώσει το Λύκειο και δεύτερος όρος να μην είναι περισσότεροι όσοι έχουν δηλώσει προτεραιότητα για το συγκεκριμένο τμήμα από τις θέσεις που προσφέρει το τμήμα αυτό.

Διαβάστε αναλυτικότερα, για την εισήγηση της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου, στο Έθνος