Breaking News

Τα παιδιά που γεννήθηκαν το καλοκαίρι έχουν περισσότερες πιθανότητες να...

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Όσοι γεννήθηκαν το καλοκαίρι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθούν υγιείς ενήλικες, δείχνει νέα μελέτη. Στο φως του ήλιου αποδίδουν το γεγονός οι επιστήμονες...

Ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξέτασαν κατά πόσο ο μήνας γέννησης είχε επίπτωση στο βάρος γέννησης, την έναρξη της εφηβείας και το ύψος των ενηλίκων.

Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν το καλοκαίρι ήταν ελαφρώς βαρύτερα κατά τη γέννηση, ψηλότερα ως ενήλικες και πέρασαν στην εφηβεία λίγο αργότερα από ό, τι εκείνα που είχαν γεννηθεί κατά τους χειμερινούς μήνες.

Οι συντάκτες της μελέτης - που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Heliyon - στην οποία συμμετείχαν σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι, υποστηρίζουν ότι το περισσότερο φως του ήλιου - και ως εκ τούτου υψηλότερη έκθεση στη βιταμίνη D - κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να εξηγήσει το φαινόμενο, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Το περιβάλλον στη μήτρα οδηγεί σε διαφορές στην πρώιμη παιδική ηλικία (και πριν τη γέννηση) που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία στη μετέπειτα ζωή. Το φαινόμενο αυτό, που ονομάζεται «προγραμματισμός», έχει συνέπειες για την ανάπτυξη καθ? όλη την διάρκεια της παιδικής ηλικίας και στην ενήλικη ζωή.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές συνέκριναν την ανάπτυξη περίπου 450.000 ανδρών και γυναικών, οι οποίοι ήταν εθελοντές σε  μία βρετανική μελέτη που σχεδιάστηκε για  να ρίξει φως σχετικά με την ανάπτυξη των ασθενειών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα μωρά που γεννήθηκαν τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο ήταν βαρύτερα κατά τη γέννηση και ψηλότερα ως ενήλικες. Για πρώτη φορά, η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα κορίτσια που γεννήθηκαν το καλοκαίρι, μπήκαν στην εφηβεία αργότερα. Οι παράγοντες αυτοί συνδέονται με την καλύτερη υγεία στην ενήλικη ζωή.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι διαφορές μεταξύ των μωρών που γεννιούνται τους καλοκαιρινούς και τους χειμερινούς μήνες μπορεί να οφείλονται στο πόσο φως του ήλιου λαμβάνει η μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεδομένου ότι εν μέρει καθορίζεται η έκθεσή της στη βιταμίνη D.

Πηγή: liveit.gr