Breaking News

Ανακάλυψαν ναυάγιο 500 ετών με χρυσά νομίσματα αξίας 9 εκ. λιρών! (photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Αδαμαντωρύχοι γνωστής εταιρίας εργάζονταν στα ανοικτά των ακτών της Αφρικής όταν "σκόνταψαν" πάνω σε ένα 500ων χρόνων περίπου ναυάγιο, φορτωμένο με χρυσό και νομίσματα αξίας 9 εκατομμυρίων λιρών, περίπου 11.531.000 ευρώ.

Όπως δημοσιεύει η Daily Mail, το ναυαγισμένο πορτογαλικό πλοίο, με την ονομασία "Bom Jesus ή Good Jesus" δηλαδή "Καλός Ιησούς", απέπλευσε από τη Λισσαβώνα το 1533 με καπετάνιο τον Sir Francisco de Noronha, και εξαφανίστηκε, μαζί με όλο το πλήρωμα του, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Ινδία.

Το ναυάγιο ανακαλύφτηκε τον Απρίλιο του 2008 από γεωλόγους της μεταλλευτικής εταιρείας De Beers κατά μήκος των ακτών της Ναμίμπια, κοντά στο Oranjemund. Να σημειωθεί ότι το Oranjemund είναι μια πόλη 4.000 κατοίκων στα νοτιοδυτικά της Ναμίμπια, στα σύνορα με τη Νότια Αφρική., γνωστή για την εξόρυξη διαμαντιών.

Οι γεωλόγοι δεν βρήκαν αμέσως το θησαυρό. Αρχικά ανακάλυψαν περίεργα κομμάτια από ξύλο και μέταλλο κατά μήκος της παραλίας, πριν από την ανακάλυψη του ναυαγίου που ήταν θαμμένο κάτω από την άμμο. Τελικά μετά από προσπάθεια έξι ημερών, ανακάλυψαν ένα σεντούκι γεμάτο από χρυσό.

Το ναυάγιο χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα πιο σημαντικά όλων των εποχών και η ανακάλυψη του προστατεύεται από τη σύμβαση της UNESCO για την προστασία της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο φορτίο του "Bom Jesus" βρέθηκαν γερμανικοί ράβδοι χαλκού, ελεφαντόδοντο της Δυτικής Αφρικής, χρυσά και ασημένια νομίσματα από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Φλωρεντία και τη Βενετία, ξίφη και μαχαίρια, είδη ένδυσης, χάλκινα κύπελλα, πυξίδες, αστρολογικά εργαλεία και φυσικά... σκελετοί.


Ο αρχαιολόγος Dr Dieter Noli (φωτογραφία πάνω) δήλωσε στο Fox News ότι η κυβέρνηση της Ναμίμπια θα κρατήσει το χρυσό και πρόσθεσε:

 "Αυτή είναι η κανονική διαδικασία όταν ένα πλοίο βρίσκεται σε μια παραλία. Η μόνη εξαίρεση είναι όταν πρόκειται για ένα πλοίο του κράτους. Τότε η χώρα, της οποίας το πλοίο φέρει τη σημαία, παίρνει όλα τα περιεχόμενά του. Σε αυτή την περίπτωση το πλοίο ανήκε στον βασιλιά της Πορτογαλίας, καθιστώντας το πλοίο και όλο το περιεχόμενό του να ανήκει στην Πορτογαλία. Ωστόσο η πορτογαλική κυβέρνηση έδειξε γενναιοδωρία και παραιτήθηκε από το δικαίωμα αυτό, επιτρέποντας στη Ναμίμπια να κρατήσει το περιεχόμενο του πλοίου".

Η φωτογραφία δείχνει μια εκτίμηση για το πως περίπου ήταν το πλοίο "Bom Jesus"...


Πηγή: dailymail.co.uk