Breaking News

«Έφυγε» από τη ζωή ο θρύλος Μοχάμεντ Άλι (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο παγκόσμιος θρύλος της πυγμαχίας και πρώην πρωταθλητής Muhammad Ali, πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 74 ετών σε ένα νοσοκομείο στην πόλη του Φοίνιξ, στην Αριζόνα των ΗΠΑ.

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με αναπνευστικό πρόβλημα μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης με την κατάσταση της υγείας του να είναι περίπλοκη καθώς έδινε μάχη με τη νόσο του Πάρκινσον για περίπου 32 χρόνια. Το πρωί του Σαββάτου άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στη γενέτειρά του, στην πόλη Louisville του Κεντάκι.

Ονομαζόταν Cassius Marcellus Clay πριν ασπαστεί το Ισλάμ. Το 1960 κατέκτησε το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, στην κατηγορία βαρέων βαρών. Το 1964 κέρδισε τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο ενώ συνολικά ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών τις περιόδους: 1964-1967, 1974-1978 και 1978-1979. Αποσύρθηκε το 1981, έχοντας κερδίσει τους 56 από τους 61 αγώνες του.


Στέφθηκε «Αθλητής του Αιώνα» από το Sports Illustrated και «Αθλητική Προσωπικότητα του αιώνα» από το BBC ενώ άναψε την Ολυμπιακή Φλόγα στην Ατλάντα το 1996 και κουβάλησε το 2012 τη σημαία στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Ήταν επίσης ένας ακτιβιστής και υπερασπιστής των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων, ξεπερνώντας τα όρια του αθλητισμού, τη φυλής και της εθνικότητας.

"Θέλω να με θυμούνται όχι μόνο σαν έναν καλό πυγμάχο αλλά ως έναν άνθρωπο που ποτέ δεν πούλησε τους δικούς του ανθρώπους, που αγωνίστηκε για τις πεποιθήσεις του, που προσπάθησε να ενώσει όλη την ανθρωπότητα μέσω της πίστης και της αγάπης" έλεγε ο Muhammad Ali.

Πηγή: BBC