Breaking News

Οι 8 μικρότερες χώρες στον πλανήτη

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το μέγεθος ασφαλώς και μετρά, αλλά όταν μετρά αντίστροφα; Ας δούμε 8 χώρες μικρές σε μέγεθος και μεγάλες σε ομορφιές:

8. Σεϋχέλλες: Ανταγωνίζονται τις Μαλδίβες όχι μόνο για το εξωτικό τοπίο και τις παραλίες αλλά και στο μέγεθος, καθώς είναι λίγο μεγαλύτερες. Η συνολική έκταση όλων μαζί των νησιών στις Σεϋχέλλες δεν ξεπερνούν τα 455 τ.χλμ. και ο πληθυσμός τnς χώρας δεν είναι πάνω από τους 100.000 κατοίκους - ο μικρότερος πληθυσμός από όλες τις χώρες της αφρικανικής ηπείρου. 115 νησιά να τα πιεις στο ποτήρι!

7. Μαλδίβες: Τι και αν μόνο 200 από τα 1.192 νησιά των Μαλδίβων κατοικούνται. Όλοι θέλουν να πατήσουν το πόδι τους έστω μία φορά στη ζωή τους στα μόλις 300 τ.χλμ που είναι και η συνολική έκταση του νησιωτικού συμπλέγματος. Για την ιστορία, ήταν το 1965, όταν οι Μαλδίβες κηρύχτηκαν ανεξάρτητη χώρα που δεν ανήκει πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κύρια ανησυχία των συνολικά 350.000 κατοίκων είναι οι κλιματολογικές αλλαγές αφού η άνοδος στη στάθμη της θάλασσας απειλεί να εξαφανίσει τον επίγειο παράδεισο των Μαλδίβων. καθώς το ψηλότερο σημείο της χώρας είναι μόλις 2,3 μ.

6. Άγιος Χριστόφορος και Νέβις: Αυτά τα πανέμορφα νησιά της Καραϊβικής θεωρούνται η μικρότερη χώρα τnς αμερικάνικης ηπείρου, με μόλις 261 τ.χλμ. Βρίσκονται ανάμεσα στο Πουέρτο Ρίκο, το Τρίνινταντ και Τομπάκο, ενώ ο πληθυσμός είναι μόλις 50.000 κάτοικοι! Οι δε παραλίες απογειώνουν κοι τον πιο αδέξιο φωτογράφο. Για την ιστορία, το μεγαλύτερο νησί του κράτους πήρε το όνομά του από τον θαλασσοπόρο Χριστόφορο Κολόμβο, ο οποίος έφτασε στο νησί πρώτος το 1493.

5. Νησιά Μάρσαλ: Κάπου ανάμεσα στη Χαβάn και τnν Παπούα Νέα Γουινέα  βρίσκονται οι 29 κοραλλιογενείς ατόλες και πέντε νησιά που αποτελούν το ανεξάρτητο από το 1986 κράτος των νησιών Μάρσαλ. Και επειδή μιλάμε με αριθμούς, η συνολική τους έκταση είναι 181 τ.χλμ.

4. Λίχτενσταϊν: Το Πριγκιπάτο του Λίχτενσταϊν είναι ένα μικρό ευρωπαϊκό κράτος, εκτεινόμενο στις Άλπεις, ανάμεσα στην Ελβετία και την Αυστρία. Η συνολική έκτασή του είναι 160 τ.χλμ. και ο πληθυσμός ανέρχεται σε 37.000 κατοίκους που απολαμβάνουν την ηρεμία της απομόνωσης δίπλα στον ποταμό Ρήνο.

3. Σαν Μαρίνο: Περικυκλωμένο από την Ιταλία, το Σαν Μαρίνο, αν και δεν μοιάζει, είναι ανεξάρτητο κράτος. Ισχυρίζεται ιστορικά ότι προϋπήρχε της Ιταλίας, καθώς ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα. Από πλευράς αξιοθέατων δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως αποτελεί φορολογικό παράδεισο απαλλαγμένο από δασμούς, άρα ότι πρέπει για αγορές! Και δεν θα κουραστείτε να περιηγηθείτε στους δρόμους του, αφού η συνολική έκταση της χώρας είναι μόλις 61 τ.χλμ.

2. Μονακό: Ο χρυσός πλούσιος βράχος της Ευρώπης είναι η 2η μικρότερη χώρα του κόσμου και η πιο πυκνοκατοικημένη. Είναι μικρό πριγκιπάτο της Κυανής Ακτής, στα σύνορα με τη ΝΑ Γαλλία. Από το 1911 είναι ανεξάρτητο κράτος, με πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη του Μονακό και κορυφαίο τουριστικό του θέρετρο το διάσημο Μόντε Κάρλο και το πασίγνωστο καζiνο του. Μόλις 0,77 τ.χλμ η συνολική έκταση της χώρας, αλλά έχει σημασία όταν είσαι μία άκρως ευημερούσα χώρα;

1. Βατικανό: Περιτριγυρίζεται από την Ιταλία και συγκεκριμένα από τη πόλη της Ρώμης και μοιάζει με αξιοθέατο της Ρώμης. Κι όμως το Βατικανό αποτελεί το μικρότερο ανεξάρτητο κράτος στον κόσμο, τόσο λόγω έκτασής (0,44 τ.χλμ), όσο και λόγω πληθυσμού (826 κάτοικοι σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009). Ωστόσο, αν και πολύ μικρότερο των υπόλοιπων κρατιδίων της Ευρώπης, το Βατικανό, ως έδρα τnς Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ασκεί μεγαλύτερη επιρροή ακόμη και από ολόκληρη την Ιταλία. Αρχηγός του κράτους είναι, βέβαια, ο Πάπας.