Breaking News

Tetris: Σαν σήμερα παρουσιάζεται το πιο εθιστικό παιχνίδι στην ιστορία των υπολογιστών

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Σαν σήμερα, στις 6 Ιουνίου του 1984, παρουσιάστηκε ένα από τα πιο δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια - παζλ, το Tetris.

Το δημιούργησε ο Ρώσος μαθηματικός Alexey Pajitnov (φωτογραφία), κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, την περίοδο που εργαζόταν στον τομέα της Πληροφορικής της Ακαδημίας Επιστημών της τότε ΕΣΣΔ, στην Μόσχα. Η ονομασία του προέρχεται από το ελληνικό αριθμητικό «τέτρα-» και τη λέξη «τένις».

Ο Ρώσος από την παιδική του ηλικία ήταν λάτρης των παιχνιδιών παζλ τα οποία αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για να δημιουργήσει το Tetris. Ο Pajitnov δημιούργησε το Tetris με τη βοήθεια των Dmitry Pavlovsky και Vadim Gerasimov. Το πρώτο διαθέσιμο παιχνίδι εμφανίστηκε στη Δύση το 1986.


"Η επιτυχία του παιχνιδιού είχε ως αποτέλεσμα να αναπτυχθούν έριδες μεταξύ των μελών της ομάδας, που τελικά διαλύθηκε. Ένα από τα προβλήματα που προέκυψε είχε να κάνει με το ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης του Tetris, που θα διαπραγματευόταν κάποιου είδους εμπορική συμφωνία με εταιρείες της Δύσης που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Στη Σοβιετική Ένωση η ιδέα τής πνευματικής ιδιοκτησίας ήταν ακαθόριστη και το Κέντρο Υπολογιστών κατείχε όλα όσα φτιάχναμε" αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο Gerasimov.

Το αποτέλεσμα ήταν τα δικαιώματα του Tetris, να αρχίσει να διαπραγματεύεται η σοβιετική κυβέρνηση. Αυτό είχε διάρκεια μέχρι το 1996 όταν ο Pajitnov πήρε πίσω τα δικαιώματα του παιχνιδιού και μαζί με τον Henk Rogers δημιούργησαν την "Tetris Company".

Ο Alexey Pajitnov παράλληλα εργάστηκε στη Microsoft από τον Οκτώβριο του 1996 έως το 2005. Στις 18 Αυγούστου 2005, η WildSnake Software ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τον Pajitnov για μια σειρά από νέα παιχνίδια παζλ.

Το Tetris ακόμη και σήμερα χαρακτηρίζεται ως το πιο «εθιστικό παιχνίδι στην ιστορία των υπολογιστών» ενώ κυκλοφορεί σε εκατοντάδες παραλλαγές.

Με πληροφορίες από: wikipedia - istorikathemata.com