Breaking News

Γιακουμάκης: Νέες αποκαλύψεις ρίχνουν φως στο τραγικό τέλος του

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθούν σύντομα τα πρώην διοικητικά στελέχη της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και της εστίας της, προκειμένου να αντιμετωπίσουν πλημμεληματικές κατηγορίες για την ανεπίτρεπτη αδράνεια έως αδιαφορία που επέδειξαν στην υποχρέωσή τους να αποβάλουν οριστικά την «περίφημη ομάδα των Κρητικών» -όπως χαρακτηρίζεται στο σχετικό βούλευμα- που είχε κάνει τον βίο αβίωτο στον αδικοχαμένο Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα Έθνος, η απόρριψη την περασμένη εβδομάδα από τον Άρειο Πάγο της αίτησης για αναίρεση που επιχειρούσε να ανατρέψει την παραπομπή του τ. αντιπροέδρου της Βουλής Χρ. Μαρκογιαννάκη άναψε στην πράξη «πράσινο φως» για να προχωρήσει ο προσδιορισμός της δίκης για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση, που βαραίνει τα τ. διευθυντικά στελέχη της σχολής, καθώς η παραπομπή τους σε δίκη είναι πλέον αμετάκλητη, επειδή δεν αντιμετώπισαν, όπως όφειλαν, τα αλλεπάλληλα περιστατικά της ενδοσχολικής σωματικής και ψυχικής βiας (bullying) που υπέστη ο άτυχος νέος.

Μαζί τους θα βρεθεί κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος, αλλά για ένα πολύ μικρότερο τελικά σκέλος της υπόθεσης, ο πρώην βουλευτής, που κατηγορείται για το ενδιαφέρον που επέδειξε τηλεφωνικά για να τιμωρηθεί επιεικέστερα ένας εκ των Κρητικών, που δεν συμμετείχε στο bullying κατά του Β. Γιακουμάκη αλλά σε φθορές αντικειμένων της σχολής (έγραψε το όνομά του και το όνομα του χωριού του στον τοίχο και σε παγκάκι).

Παράλληλα, η δικαιοσύνη εξακολουθεί να ψάχνει την όλη υπόθεση, τον ρόλο των συμφοιτητών και άλλα στοιχεία που θα μπορούσαν να φωτίσουν πλήρως το τι ακριβώς συνέβη μέχρι την τελευταία μοιραία ώρα.

Τα παραπεμπτικά βουλεύματα υποστηρίζουν ότι τα περιστατικά άσκησης βiας ήταν γνωστά στους αρμοδίους και επαναλαμβανόμενα τόσο συχνά που έπρεπε να είχαν οδηγήσει σε οριστική αποβολή των «νταήδων» της κρητικής παρέας από τη σχολή «λόγω της σοβαρής παραβατικότητάς τους».

Στα τέως διευθυντικά στελέχη καταλογίζεται ότι ενώ ενημερώθηκαν από άλλους φοιτητές για το τι γινόταν, παραβαίνοντας το καθήκον τους δεν διερεύνησαν τις καταγγελίες, δεν τιμώρησαν την 8μελή κρητική ομάδα, όπως όφειλαν, αλλά ούτε γνωστοποίησαν στις αρχές -όπως είχαν χρέος- τα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα (επικίνδυνες σωματικές βλάβες, παράνομη παρακράτηση, παράνομη βiα), αλλά προσπόρισαν στα μέλη της παράνομο όφελος σε βάρος του Δημοσίου, επιτρέποντάς τους στην πράξη να παραμείνουν οικότροφοι στην εστία της σχολής, απολαμβάνοντας δωρεάν στέγαση και διατροφή χωρίς να τις δικαιούνται, γιατί έπρεπε να είχαν αποβληθεί από την αρχή της φοίτησής τους.

Εντούτοις παρέμειναν, επιβαρύνοντας το Δημόσιο με δαπάνες εκπαίδευσης, στέγασης κ.λπ., προς βλάβη άλλων συμφοιτητών τους και ιδίως του Γιακουμάκη, δυσχεραίνοντας ουσιωδώς τη διαβίωση και εκπαίδευσή τους.

Καθημερινό μαρτύριο

Ανάμεσα στα περιστατικά ενδοσχολικής βiας που έγιναν το α' εξάμηνο του 2014 κατά του Γιακουμάκη, περιγράφονται στα δικαστικά βουλεύματα επικίνδυνες σωματικές βλάβες, άσκηση ψυχολογικής βiας και εκφοβισμού κλπ. ως εξής:

• Σχεδόν καθημερινά, επί ένα δίμηνο, τον έσπρωχναν αιφνιδιαστικά ενώ κινούνταν στους χώρους της εστίας, τον χτυπούσαν καταφρονητικά με σφαλιάρες στον σβέρκο ερχόμενοι κρυφά από πίσω του, του έκλειναν το νερό του μπάνιου την ώρα που το χρησιμοποιούσε.

• Στις αρχές του 2014 του επιτέθηκαν και τον κρέμασαν με τη βiα για αρκετή ώρα από το παράθυρο του β' ορόφου της εστίας, προκαλώντας του σωματική βλάβη με τρόπο και μέσο που μπορούσε να θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του.

• Αλλη μέρα, ανήλικος Κρητικός τού επιτέθηκε και με κλωτσιές τον κατέβασε από τον β' όροφο στον α', συνεχίζοντας να τον κλωτσά με βiα σε όλο το σώμα, στην κοιλιά, στο κεφάλι, στον λαιμό, ακόμα και όταν είχε πέσει από τις σκάλες και βρισκόταν στο έδαφος, και θα μπορούσε να προκληθεί βαριά σωματική βλάβη και κίνδυνος για τη ζωή του.

• Το ίδιο περίπου διάστημα οι Κρητικοί τον κλείδωσαν με τη βiα για πολλή ώρα σε μια ντουλάπα και τον εξανάγκασαν να τραγουδά κάθε φορά που του πετούσαν κέρματα μέχρι να αποφασίσουν να τον απελευθερώσουν.

• Σε άλλη φάση τον ξύρισαν με τη βiα όλοι μαζί χλευάζοντάς τον προς εξευτελισμό του, ενώ στο ίδιο αυτό διάστημα ο Βαγγέλης εμφανιζόταν στη σχολή με μώλωπες στα αυτιά και τη μύτη από τους καθημερινούς ξυλοδαρμούς που υφίστατο από τους συντοπίτες του.

• Κάποια μέρα που εκείνος έλειπε στην Κρήτη, έκαναν πολύ μεγάλη φασαρία και ο φύλακας διαπίστωσε ότι είχαν μισοδιαλύσει το κρεβάτι του.