Breaking News

Ξέσπασε με «χαμόγελο» το ηφαίστειο Κιλαουέα (video+photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ξέσπασε και πάλι το ηφαίστειο Kilauea στη Χαβάη με τη λάβα του να φθάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό για πρώτη φορά από το 2013.

Το ηφαίστειο από ψηλά φαίνεται σαν να "χαμογελά" καθώς η λάβα σχημάτισε "μάτια" και ένα "χαμόγελο". Στην περιοχή συγκεντρώθηκαν, για να παρακολουθήσουν το θέαμα, εκατοντάδες τουρίστες ενώ ο χώρος γύρω από το ηφαίστειο παρέμεινε κλειστός για λόγους ασφαλείας.

Το Kilauea είναι ένα από τα πέντε ασπιδωτά ηφαίστεια που βρίσκονται στη Χαβάη. Δημιουργήθηκε τα τελευταία 300.000 με 600.000 χρόνια και είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον πλανήτη.

Το όνομα Kilauea σημαίνει στην γλώσσα της Χαβάης «αυτός που διασκορπίζεται» ή «που γρήγορα εξαπλώνεται» και αναφέρεται στα συχνά ξεσπάσματα λάβας.


Από το 2008, οι αυξανόμενες εκπομπές διοξειδίου του θείου από τον κρατήρα Χαλεμαούμαου στην κορυφή του Kilauea έχουν οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα ηφαιστειακού νέφους, εγείροντας ανησυχίες για την ποιότητα του αέρα.

Βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης και ως αποτέλεσμα το επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, καθιστώντας το το πιο πολυσύχναστο αξιοθέατο στη Χαβάη και το πιο επισκεφθέν ηφαίστειο στον κόσμο.

Παρά την σχετική ασφάλεια για τους ερευνητές και τους επισκέπτες, θεωρείται από το USGS ως το πιο επικίνδυνο ηφαίστειο στις ΗΠΑ. Το 2010-2011, η λάβα κατέστρεψε πολλά σπίτια στην περιοχή Καλαπάνα. Το Μάρτιο του 2012, λάβα από το Kilauea ολοκλήρωσε την καταστροφή των Βασιλικών Κήπων και έκαψε το τελευταίο σπίτι που είχε απομείνει εκεί. 

Δείτε εντυπωσιακά πλάνα, από το "χαμογελαστό" ξέσπασμά του, στο βίντεο του Euronews.

 


Με πληροφορίες από: wikipedia
Φωτογραφίες από: Daily Mail