Breaking News

Σημαντική ανακάλυψη στο Ισραήλ: Αρχαιολόγοι βρήκαν το πρώτο νεκροταφείο των Φιλισταίων (video+photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το πρώτο νεκροταφείο των Φιλισταίων που έχει βρεθεί ποτέ, μετά από 30 χρόνια έρευνας έξω από την ισραηλινή πόλη Ashkelon.

Οι Φιλισταίοι ήταν λαός που κατοικούσε στη γη της Παλαιστίνης. Έδωσαν το όνομά τους στην ομώνυμη περιοχή και θεωρούνται οι μακρινοί πρόγονοι των σημερινών Παλαιστινίων. Για το όνομα τους δεν υπάρχει εξακριβωμένη ετυμολογία. Έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες, μεταξύ των οποίων και ότι το όνομα προέρχεται από την σημιτική ρίζα p-l-sh, που σχετίζεται με την έννοια του μετανάστη ή του εισβολέα. Για κάποιους επιστήμονες οι Φιλισταίοι σχετίζονται με τους Αρχαίους Κρήτες.

Όπως δημοσιεύει η βρετανική Τelegraph, το νεκροταφείο στην πραγματικότητα βρέθηκε το 2013, αλλά οι αρχαιολόγοι κράτησαν μυστική την ανακάλυψή τους για τρία χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η ανασκαφή από φόβο μην τους βάλουν εμπόδια οι υπερ-ορθόδοξοι Εβραίοι.

Η υπερ-Ορθόδοξοι είναι ενάντια στην εκταφή αρχαίων πτωμάτων καθώς πιστεύουν ότι τίθενται έτσι σε κίνδυνο οι όποιες πιθανότητες έχουν για... ανάσταση.

Μερικοί από τους Φιλισταίους θάφτηκαν με αρωματισμένο λάδι, βραχιόλια, σκουλαρίκια και άλλα κοσμήματα.


Ο Daniel Master, καθηγητής αρχαιολογίας στο Wheaton College, δήλωσε: «Μετά από δεκαετίες μελετώντας όσα οι Φιλισταίοι  άφησαν πίσω, έχουμε έρθει τελικά "πρόσωπο με πρόσωπο" με τους ίδιους τους ανθρώπους. Με αυτή την ανακάλυψη είμαστε κοντά στο ξεκλείδωμα των μυστικών της προέλευσή τους».

Γενικά λίγα στοιχεία είναι γνωστά για τους Φιλισταίους, προσθέτει η Telegraph. «Οι Φιλισταίοι είχαν κάποιες αρνητικές φήμες και αυτή η ανακάλυψη θα διαλύσει πολλούς μύθους. Η κοσμοπολίτικη ζωή εδώ είναι πολύ πιο κομψή και κοσμική και συνδέεται με άλλα μέρη της ανατολικής Μεσογείου» δήλωσε ο αρχαιολόγος Lawrence Stager (φωτογραφία που ακολουθεί).


Στο νεκροταφείο, που βρίσκεται περίπου 3.5 μέτρα κάτω από το επίπεδο του εδάφους, βρέθηκαν 150 με 200 οστά ανθρώπων, σύμφωνα με την Telegraph. Ωστόσο το Euronews μετέδωσε συγκεκριμένα ότι βρέθηκαν τα οστά 145 ανθρώπων, που χρονολογούνται μεταξύ του 11ου και του 8ου αιώνα προ Χριστού. 

Δείτε το σχετικό βίντεο του Euronews.