Breaking News

Χάος στην Τουρκία - Ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να βγουν στους δρόμους (photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο στρατός στην Τουρκία φέρεται να έχει πάρει τον έλεγχο της χώρας. Οι γέφυρες έχουν κλείσει στην Κωνσταντινούπολη και τα αεροσκάφη πετούν χαμηλά πάνω από την Άγκυρα, μεταδίδει το BBC.

Η δήλωση του στρατού αναφέρει ότι: "Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναλάβει πλήρως τη διοίκηση της χώρας για να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, το κράτος δικαίου και τη γενική ασφάλεια που είχε καταστραφεί. Όλες οι διεθνείς συμφωνίες και δεσμεύσεις θα παραμείνουν. Δεσμευόμαστε ότι οι καλές σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου θα συνεχιστούν".

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μίλησε μέσω Facetime στο CNN Turk και κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να βγουν στους δρόμους για να εναντιωθούν στην εξέγερση, σύμφωνα με το BBC. Είπε: "Καλώ τον τουρκικό λαό να συγκεντρωθεί σε δημόσιες πλατείες και στα αεροδρόμια. Δεν πίστεψα ποτέ σε ισχύ μεγαλύτερη από την δύναμη των ανθρώπων". Πρόσθεσε επίσης ότι εκείνοι που εμπλέκονται στη δράση θα πληρώσουν ένα βαρύ τίμημα.


Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στις γέφυρες του Βοσπόρου ενώ υπάρχουν αναφορές για πυροβολισμούς στην πρωτεύουσα Άγκυρα. Όλες οι πτήσεις ακυρώνονται ενώ πυροβολισμοί ακούστηκαν έξω και από την αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα υπάρχουν αναφορές για ομήρους στο στρατιωτικό αρχηγείο.


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ νωρίτερα κατήγγειλε ότι δεν πρόκειται για πραξικόπημα αλλά για μια «παράνομη δράση» από μια στρατιωτική «ομάδα» ενώ είπε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο της χώρας. Μιλώντας τηλεφωνικά στο NTV είπε χαρακτηριστικά: "Εργαζόμαστε για την πιθανότητα μιας απόπειρας. Δεν θα επιτρέψουμε αυτή την προσπάθεια. Οι υπεύθυνοι σε αυτή την παράνομη πράξη θα πληρώσουν το υψηλότερο τίμημα. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα που θα μπορούσε να βλάψει τη δημοκρατία".


Μια πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε στο Reuters ότι η στρατιωτική δράση "μοιάζει με ένα καλά ενορχηστρωμένο πραξικόπημα από ένα σημαντικό σώμα του στρατού και όχι μόνο από μερικούς συνταγματάρχες".