Breaking News

Airlander 10: Έκανε την πρώτη του πτήση το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ένα λαμπερό, φουτουριστικό σκάφος στο μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου ανέβηκε με μεγαλοπρέπεια στον ουρανό αγροτικής περιοχής της κομητείας Bedfordshire της Αγγλίας.

«Θα μπορούσε να είναι το τρέιλερ για την τελευταία ταινία "Ημέρα της Ανεξαρτησίας", αλλά είναι η παρθενική πτήση του Airlander 10» τονίζει δημοσίευμα του Guardian.

Το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση την Τετάρτη προσφέροντας ένα μοναδικό θέμα σε όσους βρέθηκαν στο σημείο.

Έχει μήκος 92 μέτρα, πλάτος 43.5 μέτρα και μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 10 τόνων. Μπορεί επίσης να παραμείνει σε ύψος 6.100 μέτρων για 5 ημέρες όταν έχει πλήρωμα ενώ έχει την ικανότητα να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα σχεδόν σε κάθε επιφάνεια χωρίς να χρειάζεται αεροδρόμιο με αποτέλεσμα να μπορεί να προσεγγίσει απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.

Είναι μεγαλύτερο ακόμη και από το μεγαλύτερο επιβατικό αεροπλάνο το Airbus A380, γνωστό ως "superjumbo". Είναι μάλιστα πολύ φθηνότερο από το Airbus A380 (αξίας 287 εκατομμυρίων λιρών) καθώς κοστίζει 25 εκατομμύρια λίρες.


To Airlander 10 χρησιμοποιεί ήλιο, ένα αδρανές αέριο, αντί του υδρογόνου και ανάμεσα στα υλικά κατασκευής του συμπεριλαμβάνεται το Vectran, ένα υλικό πέντε φορές ισχυρότερο από το ατσάλι. 

Η κατασκευάστρια εταιρία Hybrid Air Vehicles (HAV) ισχυρίζεται ότι μπορεί να πετάξει σε ισχυρούς ανέμους μέχρι και 80 κόμβων, το υψηλότερο επίπεδο της κλίμακας ανέμου Beaufort. Έχει τελική ταχύτητα 100 μίλια/ώρα.

Η HAV σκοπεύει το Airlander 10 να χρησιμοποιηθεί από μεταφορές εμπορευμάτων, αποστολές διάσωσης και εναέριες επιτηρήσεις μέχρι τουριστικά ταξίδια.

Ήδη το Airlander 10 προσελκύει το ενδιαφέρον των στρατιωτικών δυνάμεων καθώς το γεγονός ότι μπορεί να πετάει σε μεγάλο ύψος αυξάνει την ασφάλειά του από εχθρικές δυνάμεις στο έδαφος. 

Στην αρχή εκτιμάται από τον διευθύνων σύμβουλο της HAV, τον Stephen McGlennan, ότι το 40 έως 50% της χρήσης του θα είναι στρατιωτικό. Ο ίδιος πιστεύει ότι θα μπορούσε να κατασκευαστούν 100 αεροπλάνα μέσα στα επόμενα 5 χρόνια και επισημαίνει ότι η ζήτηση θα μπορούσε να αγγίξει ακόμη και τα 1.000.

Δείτε το βίντεο του RT.


Πηγή: The Guardian