Breaking News

Αϋπνία: 7 βήματα για να την καταπολεμήσετε

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Όλοι λίγο πολύ έχουμε βιώσει την εμπειρία να στριφογυρίζουμε ώρες στο κρεβάτι και να μη μας παίρνει ο ύπνος.

Αν συμβεί μία φορά, δεν του δίνουμε σημασία, αλλά αν συμβαίνει συχνά, τότε πρέπει να αφυπνιστούμε γιατί η έλλειψη ύπνου δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στην ομαλή ισορροπία του οργανισμού.

Επίσης η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει και σε σοβαρότατα ψυχολογικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη.

Όταν η αϋπνία είναι επαναλαμβανόμενη μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως το άγχος. Η καθημερινότητα, οι απαιτήσεις της ζωής, η εργασία, η οικονομική ανασφάλεια μας κρατάνε ξάγρυπνους και δεν μας αφήνουν να χαλαρώσουμε γιατί το μυαλό μας προσπαθεί να βρει λύσεις και έτσι διώχνει τον ύπνο.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να διασφαλίσουμε έναν καλής ποιότητας ύπνο;

1. Κρατήστε τακτικές ώρες: Το να πηγαίνετε στο κρεβάτι την ίδια περίπου ώρα κάθε βράδυ θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα. Αν μάλιστα επιλέξετε και τη χρονική στιγμή που θα ξυπνάτε σε καθημερινή βάση, τότε τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα. Επιλέξτε λοιπόν την ώρα που είναι πιθανόν να αισθανθείτε υπνηλία και αφεθείτε στα χέρια του... Μορφέα.

2. Δημιουργήστε ένα ξεκούραστο περιβάλλον ύπνου: Η κρεβατοκάμαρά σας πρέπει να είναι διαμορφωμένη για ξεκούραση και ύπνο. Φροντίστε να είναι ήσυχη και σκοτεινή και να έχει την κατάλληλη θερμοκρασία. Ούτε πολύ ζεστή ούτε πολύ κρύα. Η θερμοκρασία, ο φωτισμός και ο θόρυβος πρέπει να ελέγχονται έτσι ώστε το περιβάλλον του υπνοδωματίου να σας βοηθά να πέσετε για ύπνο και να παραμείνετε κοιμισμένοι. Επίσης, κλείστε την τηλεόραση και τους υπολογιστές. Οι ειδικοί λένε ότι η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν από τον ύπνο μπορεί να προκαλέσουν αύπνίες και υπερένταση. Οι πάσης φύσεως φωτεινές οθόνες μπορεί να δράσουν σαν διεγερτικά, οπότε θα ήταν καλύτερο να τις αποφύγετε πριν κοιμηθείτε.

3. Βεβαιωθείτε ότι το κρεβάτι σας είναι άνετο: Είναι σημαντικό να επιλέξετε το κατάλληλο στρώμα ανάλογα με τις ανάγκες σας. Αν έχετε προβλήματα μέσης, τότε ένα ορθοπεδικό στρώμα είναι καταλληλότερο από ένα ανατομικό και σίγουρα πολύ καλύτερο από ένα απλό. Έτσι, θα εξασφαλίσετε έναν ξεκούραστο ύπνο και θα ξυπνήσετε ανανεωμένοι και όχι με πόνους σε όλο σας το σώμα. Δηλαδή ο ύπνος θα πάρει την κανονική του μορφή - της ξεκούρασης - και όχι της «τιμωρίας».

4. Να ασκείστε τακτικά: Μία μορφή άσκησnς σε τακτική βάσn, όπως το κολύμπι ή το περπάτημα, θα σας βοηθήσουν να αποβάλλετε την ένταση της nμέρας. Βεβαιωθείτε όμως ότι δεν κάνετε έντονη άσκηση πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, καθώς μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους.

5. Λιγότερη καφεΐνη και φαγητό: Μειώστε ότι σας διεγείρει όπως το τσάι ή καφές, ειδικά το βράδυ, γιατί εμποδίζουν τη διαδικασία του ύπνου. Η επίδραση της καφεΐνης μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα (έως 24 ώρες) οπότε οι πιθανότητες να επηρεάζει τον ύπνο είναι σημαντικές. Επίσης, αν πέσετε με γεμάτο στομάχι, δεν θα μπορέσετε να κοιμηθείτε γιατί δεν θα έχετε χωνέψει ακόμα. Οπότε καλύτερα να αρκεστείτε σε κάτι ελαφρύ πριν από τον βραδινό ύπνο.

6. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε πριν πάτε για ύπνο: Κάντε ένα ζεστό μπάνιο, ακούστε ήρεμη μουσική ή κάντε ήπια γιόγκα για να χαλαρώσετε το μυαλό και το σώμα.

7. Μη μένετε με το ζόρι στο κρεβάτι: Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε μην ανησυχείτε γι' αυτό. Σηκωθείτε και κάντε κάτι που σας χαλαρώνει μέχρι να αισθανθείτε υπνηλία και στη συνέχεια επιστρέψτε στο κρεβάτι σας.

Πηγή: περιοδικό MYtv - ψυχολόγος Έφη Κεραμιδά