Breaking News

Δελτίο Τύπου ΔΑΚΕ - ΕΥΔΑΠ: Αυξήσεις φωτιά στα τιμολόγια ύδρευσης

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Σύμφωνα με τη  ΔΑΚΕ - ΕΥΔΑΠ, έρχεται νέα επιβάρυνση για την τσέπη των καταναλωτών και κυρίως των αγροτών, μετά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων που τέθηκε σε διαβούλευση τις προηγούμενες ημέρες και πρόκειται να ψηφιστεί άμεσα.

Το Δελτίο Τύπου της ΔΑΚΕ - ΕΥΔΑΠ αναφέρει:

«Αυξήσεις φωτιά στα τιμολόγια ύδρευσης

Με την Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων που τέθηκε σε διαβούλευση τις προηγούμενες ημέρες και πρόκειται να ψηφιστεί άμεσα, προβλέπεται νέα επιβάρυνση για την τσέπη των καταναλωτών μέσω των λογαριασμών νερού, την ώρα που ήδη πλήττονται από την άγρια υπερφορολόγηση.  Καίριο πλήγμα θα υποστούν και οι αγρότες που οδηγούνται σε ακόμα δυσμενέστερη θέση.  Σημειώνουμε ότι στην ΕΥΔΑΠ ήδη οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, με συνέπεια οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να έχουν φύγει εκτός ελέγχου, ξεπερνώντας τα 217.000.000 €. 

Σύμφωνα με τις διατάξεις του συγκεκριμένου σχεδίου, οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν κόστη που έχουν ήδη πληρώσει και ουσιαστικά θεσμοθετείται με νόμο η πλήρης εμπορευματοποίηση όχι μόνον των υπηρεσιών ύδρευσης αλλά και του ίδιου του νερού της χώρας μας.

Το σχέδιο αυτό είναι εντελώς αντίθετο με τον χαρακτήρα μιας υπηρεσίας κοινής ωφέλειας, χαρακτήρα που οι επιχειρήσεις ύδρευσης στην Ελλάδα φέρουν ακόμη αλλά και επιβάλλεται από το Σύνταγμα.  Στην πραγματικότητα αλλάζει τον τρόπο τιμολόγησης του νερού μετατρέποντάς το κατ’ ουσίαν από φυσικό – κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή, σε εμπορικό προϊόν, με σκοπό το κέρδος.  Είναι μια ακόμη έμμεση φορολόγηση, που απειλεί το ανθρώπινο δικαίωμα για πρόσβαση σε νερό και υγιεινή όπως αυτό έχει οριστεί από όλους τους Διεθνής Οργανισμούς.

Η ίδια κυβέρνηση που φέρνει αυτό το σχέδιο δεσμευόταν για τη διαφύλαξη του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του νερού.  Οι κ.κ. Παπαδόπουλος και Μπενίσης κατά το διορισμό τους στην ΕΥΔΑΠ στις 30.6.2015 από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, δήλωναν υπέρμαχοι αυτής ακριβώς της ιδέας του κοινωνικού αγαθού, έκαναν λόγω για σεβασμό στις ανάγκες των πολιτών και δήλωναν ότι είχαν στόχο ακόμα και τις μειώσεις των λογαριασμών.  Προφανώς η συνέπεια και η αξιοπιστία της σημερινής Διοίκησης τηςΕΥΔΑΠ είναι αντίστοιχη με αυτή της κυβέρνησης που τους τοποθέτησε.

Η Απόφαση αυτή που νομιμοποιεί την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού είναι σαφές ότι εξυπηρετεί πέρα από καθαρά εισπρακτικούς σκοπούς και τα συμφέροντα των ιδιωτών που ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν το νερό εν όψει της άμεσης ιδιωτικοποίησης των μεγαλύτερων Δημόσιων Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις που δίνουν τη χαριστική βολή στους πολίτες και προωθούν το ξεπούλημα του νερού και καλούμε την κυβέρνηση να το αποσύρει άμεσα.»