Breaking News

Κάντε αυτοεξέταση του θυρεοειδούς στο σπίτι με ένα απλό τεστ

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο λαιμό. Παρά το μικρό του μέγεθος, η λειτουργία του είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς οι ορμόνες που απελευθερώνει επιδρούν σχεδόν σε όλους τους ιστούς του σώματος και καθορίζουν την κυτταρική δραστηριότητα.

Ο θυρεοειδής αδένας ελέγχει τις μεταβολικές διεργασίες του ανθρώπινου σώματος και μια πιθανή δυσλειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες εκβάσεις για την υγεία, από την αναίτια αύξηση του σωματικού βάρους και την ακραία εξάντληση έως τις βλάβες στα μάτια και την ταχυπαλμία.

Μπορείτε να κάνετε αυτοεξέταση του θυρεοειδούς στο σπίτι με ένα απλό τεστ λίγων δευτερολέπτων. Δείτε πώς:

Τεντώστε το ένα σας χέρι με την παλάμη να κοιτάζει προς τα κάτω και τοποθετήστε επάνω σε αυτό μια κόλλα χαρτί Α4.

Εάν το χαρτί «τρέμει», τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις για υπερθυρεοειδισμό.

Η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς είναι πιο συχνή στο γυναικείο πληθυσμό. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες, σε σύγκριση με τους άνδρες, να εκδηλώσουν τη συγκεκριμένη διαταραχή του θυρεοειδούς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, Ρίτσαρντ Ρος: «Το ανεπαίσθητο τρέμουλο στα χέρια αποτελεί ένδειξη θυρεοτοξίκωσης, δηλαδή υπερφόρτωσης του οργανισμού με θυρεοειδικές ορμόνες, και μπορεί να διαπιστωθεί τοποθετώντας ένα φύλλο χαρτί επάνω στο χέρι.»

Το τρέμουλο μπορεί να μην είναι αρκετά έντονο για να γίνει αντιληπτό, όμως το χαρτί το κάνει πιο εμφανές.

Τυπικά συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού είναι η ταχυπαλμία, οι ακούσιες μυϊκές συσπάσεις, η αναίτια απώλεια κιλών, το έντονο στρες, οι εναλλαγές της διάθεσης και οι δυσκολίες στον ύπνο.

Το ήπιο τρέμουλο των χεριών είναι βέβαια ένα σύνηθες σύμπτωμα που σε υγιή άτομα μπορεί να αποδοθεί στην υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, το στρες ή την απότομη πτώση του σακχάρου.

Πηγή: omorfamystika.gr (της Βίκυς Χατζηβασιλείου) - onmed.gr