Breaking News

Εντοπίστηκε ο εξωπλανήτης Proxima b - Ο πιο κοντινός που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο εξωπλανήτης, που ονομάστηκε Proxima b εντοπίστηκε σε τροχιά γύρω από το πιο κοντινό αστέρι του ηλιακού μας συστήματος, και είναι τόσο παρόμοιος με τη Γη που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή, δημοσιεύει η βρετανική Telegraph.

Βρίσκεται μόνο 4.3 έτη φωτός μακριά, σε μία θέση γνωστή ως ζώνη Goldilocks, όπου η θερμοκρασία είναι αρκετά ήπια και το νερό παραμένει υγρό.

Εκατοντάδες εξωπλανήτες έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή, αλλά αυτός είναι ο πιο κοντινός στο ηλιακό μας σύστημα.

Είναι περισσότερο από 25.000 δισεκατομμύρια μίλια μακριά, μια απόσταση που απαιτεί περίπου 30.000 χρόνια για να προσεγγιστεί με την τρέχουσα τεχνολογία.

Ωστόσο ο πλανήτης είναι αρκετά κοντά για να δώσει στους επιστήμονες την πίστη ότι μπορούν να φτιάξουν ένα διαστημόπλοιο που θα είναι σε θέση να φτάσει εντός της κλίμακας του ανθρώπινου χρόνου ζωής. Παράλληλα πιστεύουν ότι ρομποτικοί ανιχνευτές θα μπορούσαν να αποσταλούν στα χρόνια που έρχονται.


Ο Dr Mikko Tuomi, από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας ανακάλυψης, δήλωσε: «Σύμφωνα με τα ευρήματα ο πλανήτης έχει μια βραχώδη επιφάνεια. Είναι ο πιο κοντινός δυνατός εξωπλανήτης για εμάς και μπορεί να είναι ότι πιο κοντινό μπορεί να υποστηρίξει τη ζωή. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να αρχίσει να ψάχνει κανείς για ζωή έξω από το ηλιακό μας σύστημα και είναι μια πολύ συναρπαστική ανακάλυψη.»

Ο Proxima b βρίσκεται μόνο 4,4 εκατομμύρια μίλια (7.500.000 χιλιόμετρα) από το άστρο του που ονομάζεται Proxima Centauri, που αποτελεί το 5% της απόστασης μεταξύ της Γης και του Ήλιου, και χρειάζεται μόλις 11,2 ημέρες για να ολοκληρώσει μια τροχιά.

Ο Proxima Centauri είναι ένα αμυδρό κόκκινο αστέρι νάνος που όμως εκπέμπει λιγότερη θερμότητα από τον Ήλιο όμως ο Proxima b ανήκει στην κατοικήσιμη ζώνη.


Πηγή: Telegraph