Breaking News

Σαρώνουν τα βραβεία οι Έλληνες φοιτητές: Πρωτιά στον διαγωνισμό της Microsoft και στον «IMC 2016» (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού Imagine Cup της Microsoft, κέρδισαν τέσσερις φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αναφέρει σήμερα ανακοίνωση στο σάιτ του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Οι φοιτητές έφτιαξαν μια εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας για κινητά τηλέφωνα, η οποία έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω στο πρόβλημα του bullying καθώς και την αύξηση της ενσυναίσθησης και της αυτοπεποίθησής τους, προκειμένου να διαχειρίζονται δραστικά τέτοια φαινόμενα στο σχολείο και στον κοινωνικό τους περίγυρο.

Η εφαρμογή πήρε το όνομα της από την Amanda Todd, η οποία σε ηλικία 15 χρονών αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή της, αφότου υπέστη bullying, σωματικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής βίας. Πριν από το θάνατο της δημοσίευσε ένα βίντεο, στο οποίο εξιστορούσε την τραγική ιστορία της μέσα από μια σειρά από κάρτες.

Το βίντεο απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα και η Amanda έγινε σύμβολο κατά του bullying και πηγή έμπνευσης για τους τέσσερις φοιτητές Βασίλης Μπαλτατζής, Μαργαρίτα Μπίντση, Γιώργος Σχινάς και Ηλίας Χρυσοβέργης και τον καθηγητή τους, Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Την περσινή χρονιά το πρώτο βραβείο είχε πάλι κατακτήσει η Ελληνική αποστολή με την εφαρμογή "Prognosis" για την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου του Parkinson, μέσω ανάλυσης της φωνής, προσθέτει η ανακοίνωση.

Δείτε το σχετικό βίντεο. 


Πέντε μετάλλια επίσης σε Έλληνες φοιτητές στον διεθνή μαθηματικό διαγωνισμό "IMC 2016", σύμφωνα με άλλη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου.

Συγκεκριμένα η πενταμελής ομάδα του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέκτησε 1 χρυσό, 2 αργυρά και 2 χάλκινα μετάλλια στον 23ο Μαθηματικό φοιτητικό διαγωνισμό IMC (International Mathematics Competition), που διεξήχθη από τις 25 μέχρι 31 Ιουλίου στο Blagoevgrad της Βουλγαρίας.

Αναλυτικά, η ομάδα αποτελούνταν από τους Κώστα Ψαρομήλιγκο (χρυσό), Αντώνη Ζητρίδη (αργυρό), Κωσταντίνο Τσίνα (αργυρό), Φαίδωνα Ανδριόπουλο (χάλκινο) και Μιχάλη Σαράντη (χάλκινο). Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία η οποία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προηγούμενων επιτυχιών φοιτητών του Τμήματος σε παρόμοιους διαγωνισμούς.

Ο παραπάνω διαγωνισμός είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος μαθηματικός διαγωνισμός για φοιτητές και οργανώνεται από το University College London. Οι φοιτητές διαγωνίζονται για δύο ημέρες σε πέντε προβλήματα την κάθε ημέρα. Διεξάγεται από το 1994 και εφεξής με τη συμμετοχή κορυφαίων Πανεπιστημίων των ΗΠΑ και της Ευρώπης. 

Οι φοιτητές του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχουν από το ακαδημαϊκό έτος 2007-08 μέχρι και σήμερα, έχοντας σημαντικές επιτυχίες κάθε έτος. Φέτος στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 258 φοιτητές σε 46 ομάδες.

Το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων συμμετοχής στον διαγωνισμό καλύφθηκε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών στο πλαίσιο της σύμβασης συνεργασίας μεταξύ του ΙΚΥ και της ΕΤΕ.