Breaking News

Βροχή από «πεφταστέρια» σήμερα το βράδυ

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ένα μοναδικό θέαμα θα απολαύσουν σήμερα το βράδυ, που θα διαρκέσει μέχρι και τα χαράματα της Παρασκευής, όσοι κοιτάξουν στον ουρανό.

Πρόκειται για τη «Βροχή Περσείδων». Οι Περσείδες είναι βροχή μετεώρων ή διαττόντων αστέρων (κοινώς πεφταστέρια).

Σύμφωνα με την λαϊκή δεισιδαιμονία, όταν βλέπεις τα «πεφταστέρια» να πέφτουν μπορείς να κάνεις μια ευχή που θα πραγματοποιηθεί.

Στην πραγματικότητα δεν είναι αστέρια που «πέφτουν». Πρόκειται για  υπολείμματα του περιοδικού κομήτη «Σουίφτ-Τατλ» («Swift-Tuttle») και εμφανίζονται κάθε χρόνο μεταξύ 22 Ιουλίου και 18 Αυγούστου, ενώ το μέγιστο της έντασής τους παρατηρείται στις 12 Αυγούστου. 

Ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή.

Ο πρώτος επιστήμονας που μελέτησε συστηματικά το φαινόμενο των Περσείδων ήταν ο Βέλγος αστρονόμος, μαθηματικός, στατιστικολόγος και κοινωνιολόγος Αντόλφ Κετελέ (1796-1874). Νωρίτερα έχουν υπάρξει αναφορές για τη μελέτη των Περσείδων σε κινέζικα χρονικά του 36 μ.Χ.

Στις χώρες της Δυτικής Χριστιανοσύνης το φαινόμενο ονομάζεται και «Δάκρυα του Αγίου Λαυρεντίου», καθώς στις 10 Αυγούστου τιμάται η μνήμη του μαρτυρίου του.

Πληροφορίες από: sansimera.gr - wikipedia