Breaking News

Αντίδραση με σκληρή ανακοίνωση εναντίον του Ρέμου από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού

Διαφήμιση
Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού για τον Αντώνη Ρέμο με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του τραγουδιστή στην εφημερίδα Hurriyet σχετικά με τον Κεμάλ Μουσταφά.

Ο τραγουδιστής βρέθηκε πρόσφατα στην Τουρκία για live εμφανίσεις. Σύμφωνα με την Espresso ο 46χρονος καλλιτέχνης μίλησε για τα χρόνια στη Γερμανία, όταν ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής, για το Αϊβαλί, απ' όπου ήρθε η οικογένεια Πασχαλίδη (όπως είναι το πραγματικό επώνυμό του), αλλά και τον Λαγκαδά, το χωριό απ' όπου κατάγονται τόσο ο ίδιος όσο και ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Χαρακτηριστικά φέρεται να είπε: «Δεν είμαι μόνο συμπολίτης αλλά και συγχωριανός του. Όπως ξέρετε, στην πόλη (σ.σ.: Θεσσαλονίκη) υπάρχει το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Ατατούρκ. Υπάρχει όμως και το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε, σε ένα χωριό έξω από τη Θεσσαλονίκη, τον Λαγκαδά. Από εκεί είναι η οικογένειά μου. Είμαστε περήφανοι που στο χωριό μας γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους ηγέτες» και πρόσθεσε: «Πρέπει να διαφυλάξουμε αυτή την κληρονομιά και τις κοινές αναμνήσεις που μας ενώνουν με τον τουρκικό λαό. Όχι μόνο οι Τούρκοι, αλλά και εμείς. Γιατί δεν καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι - και - για εμάς;»

Αν και ο Αντώνης Ρέμος δήλωσε ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν, το ΠΑΣΠΕΠ με την ανακοίνωσή του τον προσκαλεί στα γραφεία του για να τον ενημερώσει σχετικά για την προσωπικότητα του Κεμάλ Μουσταφά και τα όσα με εντολή του συντελέστηκαν στα χωριά και τις πόλεις του ιστορικού Πόντου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του τραγουδιστή Αντώνη Ρέμου σχετικά με τον Κεμάλ Μουσταφά Πασά, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Χρόνια τώρα και εμείς, όπως και πολλοί άλλοι συμπατριώτες μας, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και διασκεδάζουμε με τα τραγούδια του και τις «καλλίφωνες» εκτελέσεις του, ενώ με συμπάθεια παρακολουθούμε κατά καιρούς –άσχετα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τα όσα λέει ως ειδικός στα τηλεοπτικά σόου στα οποία συμμετέχει– και τις κρίσεις που εκφράζει για την ποιότητα των διαγωνιζόμενων φιλόδοξων αοιδών.

Όμως οι «παράφωνες» όσο και ανιστόρητες πρόσφατες δηλώσεις τού εν λόγω τραγουδιστή που έγιναν –θέλουμε να πιστεύουμε λόγω άγνοιας από μέρους του των πραγματικών ιστορικών γεγονότων της περιόδου 1914-1922 και τα όσα τραγικά υπέστησαν Αρμένιοι, Ασσύριοι και Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας από τους Νεότουρκους αρχικά και τους κεμαλιστές στη συνέχεια, και είχαν σαν αποτέλεσμα τη σφαγή 2.000.000 και πλέον αθώων θυμάτων και την προσφυγοποίηση άλλων τόσων ανθρώπων που χωρίς τη θέλησή τους εγκατέλειψαν αγαπημένους τόπους όπου έζησαν ειρηνικά για 2.000 χρόνια και ό,τι δημιούργησαν οι πρόγονοί τους– αποτελούν ύβρη και έλλειψη σεβασμού στη μνήμη των αδικοχαμένων συμπατριωτών μας.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να ενισχύσουν με τον καλύτερο τρόπο το αίτημά μας που χρόνια τώρα καταθέτουμε στο υπουργείο Παιδείας και τις αρμόδιες επιτροπές, για να συμπεριληφθεί η ιστορία του μικρασιατικού και του παρευξείνιου ελληνισμού ολοκληρωμένα στα εγχειρίδια όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, και δυστυχώς οι αρμόδιοι υπουργοί αρνούνται να υλοποιήσουν.

Τον κ. Ρέμο τον προσκαλούμε στα γραφεία μας για να τον ενημερώσουμε σχετικά για την προσωπικότητα του Κεμάλ Μουσταφά και τα όσα με εντολή του συντελέστηκαν σε βάρος των συμπατριωτών μας στα χωριά και τις πόλεις του ιστορικού Πόντου, να του εγχειρίσουμε σειρά ελληνικών και ξένων σχετικών βιβλίων και να του προτείνουμε όταν τα μελετήσει και κατανοήσει το μεγάλο λάθος που έκανε με τις ατυχείς δηλώσεις του, αντί συγνώμης να οργανώσουμε συναυλία με τη συμμετοχή και άλλων καλλιτεχνών στη μνήμη των χιλιάδων νεκρών συμπατριωτών μας, τα έσοδα της οποίας θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση έκδοσης σχετικών με την ποντιακή Γενοκτονία εργασιών.

Για το Γρ. Τύπου του ΠΑΣΠΕ, Στέφανος Τανιμανίδης»

Χθες ο Αντώνης Ρέμος είχε γράψει στο προφίλ του στο Facebook:

«Πριν από λίγο καιρό βρέθηκα στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο Bodrum καλεσμένος μιας μεγάλης εταιρίας για να δώσω δύο συναυλίες εκεί. Τα ΜΜΕ έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και έδωσα κάποιες συνεντεύξεις. Διαβάζω σήμερα την ερμηνεία και την παρουσίαση μιας εκ των συνεντεύξεων μου. Μένω έκπληκτος με αυτά που διαβάζω και πιστεύω ότι ή έχει γίνει λάθος μετάφραση από τα Τούρκικα στα Ελληνικά, ή τα τούρκικα μέσα παρουσίασαν με λανθασμένο τρόπο τα λεγόμενά μου. Περήφανος είμαι μόνο για την καταγωγή μου που είμαι Έλληνας. Από εκεί και πέρα, έξω από τα πολιτικά παιχνίδια και τις ιστορικές αντιπαλότητες των δύο λαών, οι απλοί άνθρωποι και οι Έλληνες και οι Τούρκοι πραγματικά δεν έχουν να χωρίσουν πια τίποτα. Υπάρχει μεγάλη εκτίμηση και αγάπη των απλών ανθρώπων και από τις δύο πλευρές και είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Όσον αφορά στο θέμα των δηλώσεών μου για τον Κεμάλ, η αλήθεια είναι ότι είπα, πως είμαι περήφανος που κατάγομαι από την Θεσσαλονίκη και στην ίδια συζήτηση αναφέρθηκε η καταγωγή του Κεμάλ από την Θεσσαλονίκη και προφανώς τοποθετήθηκαν όλα μαζί. Κλείνοντας δεν έχω διάθεση να απολογηθώ σε κανέναν, από εκεί και πέρα ο καθένας είναι ελεύθερος να βγάλει τα συμπεράσματά του. Σας ευχαριστώ όλους. Καλημέρα.»