Breaking News

Ισχυρή πυρηνική δοκιμή στη Β. Κορέα προκάλεσε σεισμό 5,3 βαθμών

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Αρχικά καταγράφηκε από το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο το πρωί της Παρασκευής σεισμική δραστηριότητα μεγέθους 5,3 βαθμών στη Βόρεια Κορέα, κοντά σε πεδίο πυρηνικών δοκιμών στα βορειοδυτικά της χώρας.

Τελικά αποδείχτηκε ότι η Βόρεια Κορέα έκανε την πέμπτη συνολικά πυρηνική δοκιμή που είναι και η ισχυρότερη μέχρι τώρα.

Όπως δημοσιεύει το σάιτ του BBC, η πρόεδρος της Νότιας Κορέας έκανε λόγο για "αυτοκαταστροφική" πράξη, η οποία έδειξε την "μανιακή απερισκεψία" του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν ενώ στο Γενικό Επιτελείο Στρατού της χώρας πιστεύουν ότι η εκρηκτική απόδοση της δοκιμής είναι σχεδόν διπλάσια από προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές καθώς όπως είπαν είχε ισχύ σχεδόν 10 κιλοτόνων.

Παράλληλα οι αναλυτές φοβούνται ότι η νέα δοκιμή θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Η ιαπωνική πολεμική αεροπορία διερευνά πιθανή έκλυση ραδιενέργειας και ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η χώρα του "δεν μπορεί να συγχωρήσει οποιαδήποτε τέτοια δοκιμασία και θα διαμαρτυρηθεί σθεναρά". "Η πυρηνική ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας είναι σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας και υπονομεύει σοβαρά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και στη διεθνή κοινότητα" πρόσθεσε.