Breaking News

Το πιο «δυστυχισμένο» ζώο στον πλανήτη (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η όψη του το καθιστά ως ένα από τα πιο δυστυχισμένα πλάσματα του βυθού και μάλλον χρειάζεται πολύ ψάξιμο για να βρείτε κάποιο από τα πλάσματα του ζωικού βασιλείου που να δείχνει πιο δυστυχισμένο.

Πρόκειται για το είδος Blobfish ή Psychrolutes Marcidus, ένα από τα πιο παράξενα υδρόβια πλάσματα που βρέθηκαν στις θάλασσες της Αυστραλία και της Τασμανίας.

Ανήκει στην θαλάσσια οικογένεια Psychrolutidae, που θεωρείται εξαιρετικά σπάνια. Είναι σχεδόν προς εξαφάνιση και δεν μπορεί να επιβιώσει εάν η πίεση του νερού είναι πολύ χαμηλή. Ζει στον πυθμένα της θάλασσας, όπου το νερό είναι ογδόντα φορές πυκνότερο από το νερό στην επιφάνεια της θάλασσας και γι' αυτό το λόγο είναι δύσκολο να εντοπιστεί από τους αλιείς. 


Το πρόσωπό του από τη μπροστινή όψη μοιάζει με ανθρώπινο και το κεφάλι του ζυγίζει το 1/3 του συνολικού βάρους του σώματός του, το οποίο καταλήγει σε μια κοντή ουρά.

Δεν έχει κανένα μυ που να το βοηθά στο κολύμπι όμως η "ζελατινώδη" σάρκα που έχει, που είναι λίγο ελαφρύτερη από το νερό, του δίνει την ικανότητα να μπορεί να επιπλεύσει και ουσιαστικά να παραμείνει ακίνητο στο βυθό της θάλασσας για όλη σχεδόν τη ζωή του.

Σπάνια κινείται όταν χρειάζεται να αναζητήσει τροφή και πάντα σε κοντινή απόσταση. Συνήθως περιμένει τα θηράματά του να έρθουν κοντά. Όταν τα θηράματα δεν έρχονται συχνά σε κοντινή απόσταση κάποια πεθαίνουν από την πείνα.

Μελέτες δείχνουν ότι η διατροφή του Blobfish αποτελείται κυρίως από αχινούς, μαλάκια, καβούρια, αστακούς και άλλα θαλασσινά που βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας.

Τα θηλυκά δεν έχουν κανονικό πρόγραμμα ζευγαρώματος ενώ, παραδόξως, γεννάνε μέχρι και 1000 ροζ αυγά σε έναν χρόνο τα οποία προστατεύουν συνέχεια, αλλά η μέθοδος κατά την εκκόλαψη των αυγών παραμένει άγνωστη. Το μήκος του μπορεί να φτάσει μέχρι  το 1/3 του μέτρου αλλά συνήθως είναι περίπου 25 εκατοστά.

Πηγή: Facebook notes (Sumona Roy - World's most miserable looking animal)