Breaking News

Έκκληση από τον Δήμαρχο Λέσβου για αποσυμφόρηση: «Υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός και ανησυχία» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο Δήμαρχος Λέσβου παραχώρησε συνέντευξη μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μετά την ευρωτουρκική συμφωνία της 20ης Μαρτίου.

Ο Σπύρος Γαληνός δήλωσε, μεταξύ άλλων, στην κάμερα του Euronews.

«Έχω εδώ και πάρα πολύ καιρό επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονούνται από τη συμφωνία η οποία στην ουσία εγκλωβίζει ανθρώπους στο νησί και αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ήδη υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός και μεταξύ των προσφύγων φιλοξενουμένων μας αλλά και μεταξύ της τοπικής κοινωνίας η οποία ανησυχεί. Υπάρχουν και ακραίες φωνές οι οποίες προσπαθούν να την ξεσηκώσουν άρα πρέπει να γίνει αποσυμφόρηση όσο το δυνατό γρηγορότερα, άμεσα.

Ο Δήμος νομίζω έχει κάνει πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσε να κάνει όλο αυτό το διάστημα. Από αυτό το νησί πέρασαν 800.000 - 850.000 άτομα πέρυσι. Ανταποκριθήκαμε με ικανοποιητικό τρόπο θα έλεγα, με αξιοπρέπεια και ανθρωπιά.

Στο χώρο της Μόριας η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Εκεί υπάρχει υπερπληθυσμός και ένας χώρος που μπορεί να φιλοξενήσει 1.500 με 2.000 άτομα ότι και να κάνεις είναι αδύνατο να χωρέσεις 4.000 ή και περισσότερους. Αυτοί που μπορούν να κάνουν κάτι είναι οι Ευρωπαίοι συνεταίροι μας. Δυστυχώς δεν έχουν δείξει να αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και θεωρούν ότι μπορεί μόνη της η Ελλάδα να αντεπεξέλθει και να σηκώσει το βάρος για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης. Αυτό είναι αδύνατο. 

Θεωρώ αυτό το οποίο επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να μη κάνει ελκυστικό προορισμό για τους πρόσφυγες τη Λέσβο και τα άλλα νησιά, δυσκολεύοντας τις συνθήκες διαβίωσής τους στο νησί. Αυτό θεωρώ ότι είναι ο τέλειος παραλογισμός. Με αυτή την έννοια θα μπορούσαν να τους υποβάλλουν και σε βασαvιστήpια για να μην θέλουν να έρθουν στο νησί. Δεν είναι αυτή η σωστή κατάσταση. Θα πρέπει να ληφθούν οι σωστές πολιτικές.»

Δείτε τη συνέντευξή του στο βίντεο του Euronews.