Breaking News

Η Κύπρος γιορτάζει την 56η επέτειο ανεξαρτησίας της (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η Κύπρος την 1η Οκτωβρίου γιορτάζει επισήμως την ανεξαρτησία της από τη Μεγάλη Βρετανία αν και λόγω της τουρκικής εισβολής, παραμένει διχοτομημένη από το 1974. Ουσιαστικά όμως η ανεξαρτητοποίηση της Κύπρου συνέβη στις 16 Αυγούστου 1960.

Η Κύπρος έγινε αγγλική κτήση, με την Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης το 1878, μέχρι τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959 και την κήρυξη της ανεξαρτησίας το 1960.

Την 1η Απριλίου 1955 Έλληνες από την Κύπρο και την Ελλάδα ξεκίνησαν επισήμως απελευθερωτικό αγώνα (οργάνωση ΕΟΚΑ) έναντι των Βρετανών με σκοπό την ένωση με την Ελλάδα. Ο αγώνας τερματίστηκε το 1959, οπότε έγιναν οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου.

Τη νύχτα της 15ης προς την 16η Αυγούστου του 1960, στις 2 μετά τα μεσάνυχτα στη Λευκωσία, ο κυβερνήτης της Κύπρου Χιου Φουτ διάβασε στην αίθουσα του Μεταβατικού Υπουργικού Συμβουλίου (που αργότερα έγινε Μέγαρο της Βουλής των Αντιπροσώπων) την προκήρυξη της βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας, με την οποία ανακοίνωσε την εγκατάλειψη της αγγλικής κυριαρχίας στην Κύπρο, στη βάση των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου. 

Στη συνέχεια οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Τουρκίας Γ. Χριστόπουλος και Β. Τουρέλ, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ και ο αντιπρόεδρος Φαζίλ Κιουτσούκ, έπειτα από σύντομες ομιλίες τους, υπέγραψαν μαζί με τον τελευταίο Άγγλο κυβερνήτη τα κείμενα των συμφωνιών που καθόριζαν τα της ανεξαρτητοποίησης της Κύπρου. 

Λίγο πριν το μεσημέρι της 16ης Αυγούστου έγινε στο μέγαρο του Κυβερνείου η υποστολή της βρετανικής σημαίας και η έπαρση της κυπριακής. Πριν κλείσουν 24 ώρες από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο σερ Χιου Φουτ είχε ήδη εγκαταλείψει την Κύπρο.

Ωστόσο νέες αναταραχές προκλήθηκαν στη συνέχεια στο νησί καθώς η βόρεια πλευρά του βρίσκεται υπό κατοχή από την Τουρκία από το 1974, όταν και έγινε εισβολή τουρκικών στρατευμάτων. Το 1983, κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία προέβη στην ανακήρυξη της λεγόμενης "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου".

Δείτε το αφιέρωμα από το ΡΙΚ.


Πληροφορίες από: wikipedia