Breaking News

Reuters: Φεύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, αλλά πιθανότατα θα δεχθεί ένα ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς, με περιορισμένες εξουσίες που θα το κρατήσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, αναφέρουν στο Reuters δύο ανώτεροι αξιωματούχοι.

Το ΔΝΤ για περισσότερο από ένα χρόνο επιμένει σθεναρά στους όρους υπό τους οποίους θα συμμετάσχει σε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα, υποστηρίζοντας πως οι οικονομικοί στόχοι που καθορίζονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης δεν είναι ρεαλιστικοί, αν δεν γίνει σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

Αλλά το Ταμείο, που προσκρούει στην αντίσταση των Ευρωπαίων στο μέτωπο του χρέους, τώρα βρίσκεται σε συνομιλίες προκειμένου να δεχθεί ένα νεοσύστατο ρόλο που θα του επιτρέψει να έχει περιορισμένη συμμετοχή, δήλωσαν οι πηγές.

«Θα είναι κάτι παραπάνω από σύμβουλος, αλλά ο ρόλος του δεν θα έχει αυστηρούς όρους, όπως ελέγχους συμμόρφωσης και οικονομικής υγείας κάθε τρεις μήνες» αναφέρει μία από τις πηγές.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα, τους Ευρωπαίους πιστωτές και το ΔΝΤ, έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, δεδομένου ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένει για την συμμετοχή του ΔΝΤ αλλά απορρίπτεις τις εκκλήσεις της γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για μια μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους.

«Με αυτό τον τρόπο η Λαγκάρντ μπορεί να πάει στο διοικητικό συμβούλιο και να ισχυριστεί πως δεν παραβιάζει τους κανόνες του Ταμείου και ο Σόιμπλε, του οποίου η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με εκλογές την επόμενη χρονιά, μπορεί να πει: έχουμε συμμετοχή του ΔΝΤ» δήλωσε η πηγή στο Reuters.

Η ακριβής φύση του ρόλου του ΔΝΤ δεν έχει αποφασιστεί, αλλά θα έχει περισσότερες εξουσίες από έναν απλό σύμβουλο και για παράδειγμα θα είναι υπεύθυνο για την κατάρτιση ορισμένων προτεινόμενων συμφωνιών και το συντονισμό της ελληνικής και της ευρωπαϊκής πλευράς.

«Δε θα βάλουν χρήματα στο πρόγραμμα αλλά δε θα προσφέρουν μόνο τεχνική βοήθεια – πιθανώς θα έχουν ένα ειδικό συμβουλευτικό ρόλο που θα δημιουργηθεί ειδικά για την ελληνική διάσωση» αναφέρει ο δεύτερος αξιωματούχος.

Πηγή: Έθνος