Breaking News

Σφραγίζεται ο κατεστραμμένος αντιδραστήρας στο Τσερνόμπιλ - Στο τελικό στάδιο οι εργασίες (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Τριάντα χρόνια έχουν περάσει από το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα του κόσμου που συνέβη στις 26 Απριλίου του 1986 και απελευθέρωσε περισσότερη ακτινοβολία από τις ατομικές βόμβες που έπεσαν στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Λίγους μήνες μετά την 30η "μαύρη" επέτειο, ολοκληρώθηκε η κατασκευή της τεράστιας αψίδας από χάλυβα προκειμένου να καλυφτεί ο κατεστραμμένος αντιδραστήρας 4 στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, στην Ουκρανία.


Η ασπίδα, που έχει μήκος 150 μέτρα, πλάτος 250 μέτρα και ύψος 108 μέτρα, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω διαρροή της μεγάλης ποσότητας του ραδιενεργού υλικού που παραμένει στον αντιδραστήρα. Το κόστος αγγίζει τα 1,6 δισ. δολάρια και έχει διάρκεια ζωής περισσότερα από 100 χρόνια.

Σύμφωνα με το BBC έχουν ξεκινήσει από χθες, Δευτέρα, οι εργασίες για τη μετακίνηση της γιγαντιαίας ασπίδας πάνω από τον αντιδραστήρα ώστε να καλυφθεί εξ' ολοκλήρου. Θα πρέπει να μετακινηθεί κατά 327 μέτρα με ένα υδραυλικό σύστημα ολίσθησης και θα χρειαστούν 5 περίπου ημέρες για να τεθεί στην τελική της θέση. Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και ο αντιδραστήρας να έχει καλυφθεί με το νέο περίβλημα.


Για την κατασκευή της, που ανέλαβε η κοινοπραξία εταιριών της ρωσικής εταιρίας κατασκευών Bouygues Travaux Publics και της γαλλικής Vinci Construction, εργάστηκαν πάνω από 2.500 άτομα. 

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), η οποία καθοδηγεί το έργο, περιγράφει την ασπίδα ως τη μεγαλύτερη κινητή δομή που κατασκευάστηκε ποτέ στο έδαφος, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς χρόνων.

Το έργο θα δώσει άλλη πνοή στην περιοχή καθώς στη ζώνη αποκλεισμού των 1.600 τετραγωνικών μιλίων, περίπου 116.000 άτομα είχαν απομακρυνθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πόλη Πριπιάτ που θυμίζει πόλη - φάντασμα.

Με πληροφορίες από: BBC.com