Breaking News

Ιστορική επίσκεψη: Για πρώτη φορά Ιάπωνας πρωθυπουργός στο Περλ Χάρμπορ (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
O Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe έφτασε στη Χαβάη και κατά τη διάρκεια της Τρίτης έχει προγραμματιστεί να επισκεφτεί το Περλ Χάρμπορ, τη ναυτική βάση των ΗΠΑ που δέχτηκε σφοδρή επίθεση από τους Ιάπωνες το 1941.

Ο Abe, που θα συνοδεύεται από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, θα αποτίνει φόρο τιμής στους νεκρούς στο μνημείο USS Arizona, που δημιουργήθηκε το 1960, αλλά δεν αναμένεται να προβεί σε δημόσια συγγνώμη.

Για πρώτη φορά Ιάπωνας ηγέτης επισκέπτεται το μνημείο. Πριν τη δημιουργία του, ο πρώην Ιάπωνας ηγέτης Shigeru Yoshida έκανε μια σύντομη επίσκεψη στο Περλ Χάρμπορ το 1951.


Η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί στις 7 Δεκεμβρίου του 1941, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 2.300 Αμερικανών στρατιωτών και κατόπιν ώθησε τις ΗΠΑ να εμπλακούν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράλληλα και τα οκτώ θωρηκτά στη βάση υπέστησαν ζημιές ενώ τα τέσσερα βυθίστηκαν. 

Η επίσκεψη του Abe, τρεις εβδομάδες μετά την 75η επέτειο της επίθεσης, ακολουθεί την επίσκεψη του Ομπάμα στη Χιροσίμα, που πραγματοποιήθηκε το τρέχων έτος, καθιστώντας τον, τον πρώτο πρόεδρο των ΗΠΑ που έχει επισκεφτεί  την ιαπωνική πόλη, στην οποία έχασαν τη ζωή τους περίπου 150.000 άνθρωποι το 1945 από την ατομική βόμβα των ΗΠΑ.

Πηγή: BBC.com