Breaking News

Καθαίρεσαν με ψηφοφορία την πρόεδρο της Νότιας Κορέας (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
To κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ψήφισε την καθαίρεση της Προέδρου Park Geun-Hye εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς, με ψήφους 234 "υπέρ" και 56 "κατά".

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους τις τελευταίες εβδομάδες απαιτώντας την απομάκρυνση της.

Προσωρινός πρόεδρος της χώρας αναλαμβάνει ο 59χρονος Hwang Kyo-Ahn.


Σύμφωνα με το BBC, μετά την ψηφοφορία η ίδια ζήτησε συγγνώμη που "έδειξε αμέλεια και δημιούργησε αυτό το εθνικό χάος με την απροσεξία της", όπως τόνισε.

Πέτρα του σκανδάλου φέρεται να είναι η 60χρονη Choi Soon-Sil, παιδική φίλη της Προέδρου, η οποία συνελήφθη το Νοέμβριο, μαζί με βοηθό της, κατηγορούμενοι για κατάχρηση εξουσίας, καθώς ασκούσαν μεγάλες πιέσεις σε βιομηχανικούς ομίλους για να αποσπούν αστρονομικά ποσά τα οποία προορίζονταν για ιδρύματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου.

Η πρόεδρος και η  Choi Soon-Sil υπήρξαν στενοί φίλοι από το 1970. Η 60χρονη όμως - χωρίς να κατέχει κάποιο επίσημο αξίωμα - επωφελήθηκε από την επιρροή που ασκούσε στην Park με αποτέλεσμα να αποβεί στις παραπάνω πράξεις για τις οποίες κατηγορείται.

Η πρόεδρος αρχικά προσπάθησε με ανασχηματισμό να διαχειριστεί την κατάσταση ωστόσο δεν μπόρεσε να κατευνάσει τη λαϊκή οργή.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Euronews.


Πληροφορίες από: BBC - Euronews