Breaking News

Στο μικροσκόπιο της Εφορίας 1.2 εκατ. ΑΦΜ

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κατάφερε να ψηφιοποιήσει τα στοιχεία καταθέσεων για 1.270.047 φορολογουμένους, γεγονός που πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εντοπισμού φοροφυγάδων, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα".

Ένας στους έξι φορολογουμένους είναι φακελωμένος όσον αφορά τις τραπεζικές του καταθέσεις και εφόσον η διασταύρωση με τα δηλωθέντα εισοδήματα, όπως έχουν αποτυπωθεί στις φορολογικές τους δηλώσεις, βγάλει σημαντικές αποκλίσεις, ο έλεγχος βρίσκεται πλέον προ των πυλών.

Όπως αναφέρουν "Τα Νέα", στους ηλεκτρονικούς αυτούς φακέλους έχουν καταγραφεί όλες οι κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών για την περίοδο 2002-2014. Η δεξαμενή των φορολογουμένων προέκυψε από το πάντρεμα των διαφόρων καταλόγων που είχαν περιέλθει στην κατοχή του ΣΔΟΕ ή της ΓΓΔΕ τα τελευταία χρόνια (από λίστα Λαγκάρντ και λίστες Μπόργιανς έως τα αρχεία που είχε συγκεντρώσει η Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, με όλες τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων οι οποίοι είχαν κάνει συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ μέσα σε έναν χρόνο, ή μία κίνηση άνω των 100.000 ευρώ).

Είναι όλοι αυτοί φοροφυγάδες; Προφανώς όχι. Γι' αυτό και την περασμένη εβδομάδα άρχισε η πρώτη διαλογή των υποθέσεων. Σε όλους τους φορολογουμένους που θα έχουν εντοπιστεί με ουσιαστικές αποκλίσεις ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και στις καταθέσεις τους, στη βάση της λίστας των 1.270.047 ΑΦΜ, σχεδιάζεται να αποσταλούν επιστολές με τις οποίες αφενός θα ενημερώνονται ότι στη διάθεση του ελεγκτικού μηχανισμού έχουν περιέλθει στοιχεία σχετικά με αδικαιολόγητη προσαύξηση καταθέσεων, αφετέρου θα επισημαίνεται η δυνατότητα υπαγωγής στις διατάξεις νόμου για οικειοθελή αποκάλυψη. Το μήνυμα επί της ουσίας μπορεί να κωδικοποιηθεί ως εξής: σας ξέρουμε, αν έχετε κάτι να δηλώσετε κάντε το πριν αρχίσει ο έλεγχος και μπλέξετε.

Πηγή: Τα Νέα