Breaking News

Νέα θεωρία ανατρέπει τα δεδομένα για το ναυάγιο του Τιτανικού

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ο Τιτανικός βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό, στη διαδρομή από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο του 1912.

Μέχρι πρόσφατα η κύρια αιτία βύθισης του Βρετανικού επιβατηγού υπερωκεάνιου θεωρούνταν η πρόσκρουση στο παγόβουνο. Όμως νέα θεωρία ανατρέπει τα δεδομένα. Ειδικοί ερευνητές δήλωσαν ότι το ναυάγιο του Τιτανικού είναι πιθανό να προκλήθηκε από μια τεράστια πυρκαγιά στο πλοίο χωρίς να αποκλείεται η θεωρία στη συνέχεια να συγκρούστηκε με παγόβουνο. Τόνισαν μάλιστα ότι ίσως το πλοίο καιγόταν για σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν από τη σύγκρουση.

Σύμφωνα με τη θεωρία η φωτιά ξεκίνησε σε ένα από τα λεβητοστάσια καυσίμων του τρίτου καταστρώματος. Το πλήρωμα που βρισκόταν εκεί και συγκεκριμένα οι 12 άνδρες προσπάθησαν να σβήσουν τις φλόγες, αλλά η φωτιά ήταν πάρα πολύ μεγάλη για να τη θέσουν σε έλεγχο και η θερμοκρασία έφτασε μέχρι τους 1000 βαθμούς Κελσίου. 

Η φωτιά αλλοίωσε το σκαρί και έκανε πιο εύθραυστη την εξωτερική επένδυση του πλοίου. Η δύναμη του χάλυβα μειώθηκε μέχρι και 75% από τη φωτιά με αποτέλεσμα κατά τη σύγκρουση με το παγόβουνο να προκληθεί η ρωγμή.

Όπως αναφέρει η βρετανική Independent, η έρευνα προβλήθηκε σε ένα ντοκιμαντέρ στο Channel 4 την Ημέρα της Πρωτοχρονιάς.