Breaking News

Εξαφάνιση επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης: Γιγαντιαία επιχείρηση στον Αξιό ποταμό

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έκοψε την ανάσα η γιγαντιαία επιχείρηση που στήθηκε στον Αξιό ποταμό για τον εντοπισμό του επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης. Το «Τούνελ» την Παρασκευή 21 Απριλίου, παρουσίασε καρέ - καρέ τα αποτελέσματα της δύσκολης και ξεχωριστής έρευνας για τον εντοπισμό του αγνοούμενου Δημήτρη Γραικού. Μια μέρα πριν, την Πέμπτη, οι ομάδες των ειδικών αναζητούσαν με επιμονή από νωρίς το πρωί μέχρι λίγο πριν πέσει το σκοτάδι,  το μυστικό της εξαφάνισης του.

Τα αδέλφια του εκπροσωπούσε ο δικηγόρος Νίκος Διαλυνάς που κίνησε την όλη διαδικασία,  με τους εθελοντές  του Ο.Φ.Κ.Α.Θ. Λίγες μέρες πριν, είχε υποβάλλει  μήνυση για την  ανθρωποκτονία  από πρόθεση του επιχειρηματία.

Η αγωνία χτυπούσε κόκκινο στην όχθη του ποταμού, κάθε φορά που καλούσε ο ασύρματος των ερευνητών που βρίσκονταν στην βάρκα με τον ειδικό εξοπλισμό... Με το μάτι καρφωμένο στην οθόνη του σόναρ,  χειριστές και δύτες αποκρυπτογραφούσαν τα σημάδια του θολού βυθού.

Όταν η εκπομπή ξεκίνησε να προβάλει τα βίντεο της οργανωμένης έρευνας , επικοινώνησε με το τηλεφωνικό κέντρο η σύζυγος του αγνοούμενου. Παραπονέθηκε πως τα αδέλφια του δεν την είχαν ενημερώσει γι αυτήν την επιχείρηση.

Ο κ. Διαλυνάς που βρισκόταν στο στούντιο του  «Τούνελ», πήρε το λόγο:

«Ο κοινός νους γι αυτήν την υπόθεση οδηγείται στην εκδοχή της δολοφονίας. Ούτε η ίδια ούτε ο δικηγόρος της έκριναν σκόπιμο να επικοινωνήσουν μαζί μου. Γνωρίζω πως η σύζυγος του αγνοούμενου μιλάει συχνά με τον πρόεδρο του ομίλου των εθελοντών ερευνητών. Όποιος ενδιαφέρεται, ας κάνει τη δική του έρευνα. Δεν θα κάνουμε διαγωνισμό ενδιαφέροντος» τόνισε με έμφαση.

Μιλώντας στην εκπομπή ο γνωστός δικηγόρος αναφέρθηκε και  στην μήνυση κατά παντός υπευθύνου για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως που κατέθεσε πρόσφατα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, για λογαριασμό των αδελφών του Δημήτρη Γραικού, η οποία επιδόθηκε στο τμήμα Αναζητήσεων.

Ο κ. Διαλυνάς τόνισε χαρακτηριστικά:

«Τα πράγματα πρέπει να αρχίσουν να σοβαρεύουν. Στη μήνυση προτείνουμε μάρτυρες. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως ο Γραικός είχε προετοιμάσει συνεργείο για να του επισκευάσουν το εξοχικό του σπίτι στη Χαλκιδική και  είχε ρυθμίσει όλες του τις οικονομικές εκκρεμότητες. Δεν χρωστούσε πουθενά, ώστε να δέχεται απειλές ή κάτι ανάλογο. Σύμφωνα με τη σύζυγο του και τον δικηγόρο της,  η επιχείρηση του είναι μεγάλης αξίας με προοπτικές και σκόπευε να την εκσυγχρονίσει. Για ποιο λόγο λοιπόν να εξαφανιστεί αυτός ο άνθρωπος; Εμείς θα ψάξουμε τους πάντες! Έλληνες και αλλοδαπούς» τόνισε με έμφαση.

Ανέφερε πως την επόμενη εβδομάδα η εξειδικευμένη ομάδα των ερευνητών θα ψάξει στον Λουδία ποταμό.

«Αν δεν βρεθεί κι εκεί, θα ερευνήσουμε στη στεριά. Θα ψάξουμε τις «σκοτεινές τρύπες» των ανταλλακτικών αυτοκινήτων, κάτι που θα έπρεπε ήδη να έχουν κάνει οι Αρχές!» είπε χαρακτηριστικά.

Τηλεθεάτρια βρήκε καμένα οστά

Το τηλεφωνικό κέντρο αναστατώθηκε από μία σημαντική πληροφορία που έφτασε στην εκπομπή.

Ένα ζευγάρι , φίλοι του «Τούνελ», που ακολούθησε τη διαδρομή του Γραικού, βρήκε σ’ έναν χωματόδρομο κάτω από μία γέφυρα ανάμεσα στο Ανατολικό και στον Άγιο Αθανάσιο, διάσπαρτα καμένα οστά. Το ζευγάρι τα φωτογράφισε και έστειλε το υλικό στην εκπομπή. Άμεσα ειδοποιήθηκαν οι Αρχές αλλά και ιατροδικαστής, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα οστά ανήκουν σε άνθρωπο ή σε ζώο.

Η επιχείρηση για τον εντοπισμό του επιχειρηματία, ξεκινάει…

Οι  εθελοντές του  Ο.Φ.Κ.Α.Θ. συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης 20 Απριλίου εξοπλισμένοι με τα πιο σύγχρονα μέσα, έτοιμοι να «σαρώσουν» τον Αξιό ποταμό,  από το Φράγμα μέχρι το Δέλτα.

Οι υπεύθυνοι της ομάδας που αποτελείτο από δεκαπέντε άτομα, είχαν σχεδιάσει το επιχειρησιακό πλάνο ώστε οι έρευνες στο δύσκολο αυτό σημείο, να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια.

Κάτω από ειδική τέντα στήθηκαν οι πάγκοι με τα μηχανήματα τηλεπικοινωνίας και οι ειδικοί χάρτες. Πιο δίπλα ήταν έτοιμα προς χρήση σχοινιά και σημαδούρες για τις έρευνες στον ποταμό ενώ ετοιμάστηκε κι ένας χώρος πρώτων βοηθειών.

Πάνω στο σκάφος τοποθετήθηκε σόναρ με ειδικό «μάτι» για ποτάμια που έχει τη δυνατότητα να καταγράφει τρισδιάστατα και να σκανάρει ότι υπάρχει στο βυθό, σε βάθος είκοσι μέτρων. Ταυτόχρονα εξοπλίστηκε και με ειδικό ανιχνευτή μετάλλων.

Η επιχείρηση για τον εντοπισμό του Δημήτρη Γραικού  ξεκινούσε...

Το σόναρ ψάχνει για το μυστικό του Γραικού…

Κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες και με το νου τους στο μετεωρολογικό δελτίο, οι χειριστές του σόναρ επιβιβάστηκαν στο ειδικά εξοπλισμένο σκάφος.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ο.Φ.Κ.Α.Θ Χρήστος Ράμμος, στην δεκαπενταμελή ομάδα ερευνών, συμμετείχαν  ο υπεύθυνος της επιχείρησης στο υγρό στοιχείο Κώστας Χέλμης, οι χειριστές του σόναρ που παραγγέλθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό, Θανάσης Γιαννίκης και Γιώργος Τσιόπουλος, έμπειροι διασώστες και άλλοι.

Μιλώντας στο «Τούνελ» ο Κώστας Χέλμης τόνισε πως  στόχος ήταν  να ελεγχθεί  με ακρίβεια μια περιοχή πέντε χιλιομέτρων. Αρχικά  μέχρι το Δέλτα του ποταμού και μετά  οι έρευνες να συνεχίσουν μέχρι το φράγμα.

Όπως εξήγησε πρόκειται για πολύ δύσκολη επιχείρηση γιατί εκτός από τον αέρα, οι εθελοντές της ομάδας είχαν  να αντιμετωπίσουν και την δυνατή ροή του ποταμού. Αν έβρισκαν  κάποιον στόχο, θα χρειαζόταν μια δεύτερη συντονισμένη επιχείρηση για να βουτήξουν οι δύτες.

Οι χειριστές του σόναρ εξήγησαν πως το ειδικό «μάτι» μπορεί να καταγράψει τρισδιάστατα με ακρίβεια τον βυθό. Το υλικό μαγνητοσκοπείται αλλά απεικονίζεται και φωτογραφικά για ενδελεχή μελέτη.

«Ο Γραικός θα βρεθεί ό,τι και να γίνει…»

Παράλληλα με το σκάφος των εθελοντών στον Αξιό ποταμό, υπήρχε εναέρια κάλυψη της περιοχής με ελικοπτεράκι που διέθετε κάμερα, ενώ άλλα μέλη ερευνούσαν με τα πόδια την παράκτια περιοχή. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ειδοποιήθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου για να δει από κοντά ένα εύρημα σε χωματόδρομο που τελείωνε στην όχθη του ποταμού.  Ένα τσουβάλι και δίπλα σκόρπια οστά που όμως δεν έμοιαζαν ανθρώπινα. Εντόπισαν και δύο μεταλλικά κομμάτια που χρησιμοποιούν σε ρόδες αυτοκινήτων για να τα ακινητοποιήσουν ή για να τα διευκολύνουν να μετακινηθούν σε κάποιο άλλο σημείο.

« Μπράβο στα παιδιά που κατάφεραν να στήσουν μια τόσο καλά οργανωμένη επιχείρηση σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Θα οργώσουμε και τον Αξιό και τον Λουδία. Ο  Γραικός θα βρεθεί οπωσδήποτε! Είναι θέμα τιμής και για την ομάδα και για μένα αλλά και  για την υπόσχεση που έδωσα στον αδελφό του. Είναι αδιανόητο στην Ελλάδα του 2017 να χάνεται ένας άνθρωπος με το αυτοκίνητο του σε κατοικημένη περιοχή κι όλοι γύρω να σφυρίζουν αδιάφορα»,  είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Διαλυνάς,  που παρακολούθησε από κοντά την πολύωρη γιγαντιαία επιχείρηση.

Το ποτάμι δεν έδωσε την απάντηση για τον Γραικό

Το σκάφος των ερευνητών με το σόναρ έφτασε μέχρι τα ρηχά σημεία  ως το Δέλτα του ποταμού. Στη διαδρομή το ειδικό «μάτι» ανίχνευσε ξύλα, μέταλλα  και κορμούς δέντρων. Συνέχισε τη διαδρομή του για να καλύψει και την υπόλοιπη απόσταση όσο επιτρεπόταν από τον καιρό.

Μετά από οκτώ περίπου ώρες ερευνών στο ποτάμι αλλά και στην ξηρά, οι ερευνητές επέστρεψαν στο επιχειρησιακό κέντρο απογοητευμένοι.

«Εδώ είχαμε αρνητικό αποτέλεσμα αλλά θα συνεχίσουμε γιατί πρέπει να δοθεί ένα τέλος σ΄αυτήν την ιστορία. Αποκλείουμε ένα- ένα τα σημεία. Σειρά έχει ο Λουδίας ποταμός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Ράμμος.

 Πηγή: «Τούνελ»- anikolouli.gr