Breaking News

Σαν σήμερα ήχησε το Big Ben

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Σαν σήμερα, στις 31 Μαΐου 1859, αρχίζει να λειτουργεί το σύμβολο της πόλης του Λονδίνου, το περίφημο ρολόι Big Ben.

Το Big Ben είναι το ψευδώνυμο για τη μεγάλη καμπάνα και το ρολόι στο βόρειο άκρο των ανακτόρων του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο, και έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτερα ώστε να παραπέμπει γενικά στο ρολόι ή τον πύργο του ρολογιού. Είναι το μεγαλύτερο τεσσάρων όψεων ρολόι με καμπάνες και ο πύργος του ρολογιού είναι ο τρίτος ψηλότερος στον κόσμο. Γιόρτασε τα 150 χρόνια του στις 31 Μαΐου 2009, ημέρα κατά την οποία έλαβαν χώρα εορταστικές εκδηλώσεις. Η ανέγερση του πύργου ολοκληρώθηκε τις 10 Απριλίου 1858. 

O τωρινός Πύργος του Ρολογιού αναγέρθηκε ως μέρος του σχεδιασμού του Charles Barry για ένα νέο ανάκτορο, μετά από την καταστροφή του παλιού παλατιού του Ουέστμινστερ από πυρκαγιά το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου 1834. Το νέο Κοινοβούλιο χτίστηκε σε νεογοτθικό στιλ. Αν και ο Barry ήταν ο κύριος αρχιτέκτονας του ανακτόρου, στράφηκε στον Αύγουστο Pugin για το σχεδιασμό του Πύργου του Ρολογιού, το οποίο μοιάζει σε νωρίτερα σχέδια του Pugin , συμπεριλαμβανομένου ενός για το Scarisbrick Hall. 

Ο σχεδιασμός για τον Πύργο του Ρολογιού ήταν το τελευταίο σχέδιο του Pugin πριν από την τελική κάθοδό του στην τρέλα και τον θάνατο, και ο ίδιος ο Pugin έγραψε, κατά το χρόνο της τελευταίας επίσκεψης του Barry για να εισπράξει τα σχέδια: «Εγώ ποτέ δεν δούλεψα τόσο σκληρά στη ζωή μου για τον κ. Barry για αύριο πρόσφερα όλα τα σχέδια για το τελείωμα του καμπαναριού του και αυτό είναι όμορφο ». Ο πύργος είναι σχεδιασμένος στο αγαπημένο γοτθικό σχέδιο του Pugin, και είναι 96,3 μέτρα υψηλό (περίπου 16 όροφοι).

Το κάτω μέρος, 61 μέτρα της δομής του Πύργος του Ρολογιού, αποτελείται από πλινθοδομή με άμμο χρωματισμένα με Anston επένδυση ασβεστόλιθο. Το υπόλοιπο του ύψους του πύργου είναι πλαισιωμένο κωδωνοστάσιο από χυτοσίδηρο. Ο πύργος είναι θεμελιωμένος σε πέδιλο μήκους 15 μέτρων, από 3 μέτρα πάχους μπετόν, σε βάθος 4 μέτρα κάτω από το επίπεδο του εδάφους. Οι τέσσερις πίνακες του ρολογιού βρίσκεται 55 μέτρα πάνω από το έδαφος. Ο εσωτερικός όγκος του πύργου είναι 4.650 κυβικά μέτρα.

Το επόμενο διάστημα το εμβληματικό ρολόι της βρετανικής πρωτεύουσας. που πριν από πέντε χρόνια μετονομάστηκε με απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου σε «Πύργο Ελισάβετ» για να τιμηθεί τότε το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της βασίλισσας, θα καλυφθεί από σκαλωσιές, για την απαραίτητη ανακαίνιση του μηχανισμού καθώς και του πύργου που το στεγάζει

Η λειτουργία της καμπάνας θα σταματήσει, λόγω ενός τριετούς προγράμματος ανακαίνισης, ωστόσο, σύμφωνα με παλιότερη δήλωση στο BBC εκπροσώπου της κυβέρνησης,  το ρολόι ίσως δεν παραμείνει σταματημένο σε όλη τη διάρκεια της τριετίας.

Με πληροφορίες από: wikipedia