Breaking News

Νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την «κόλαση» φωτιάς σε πύργο του Λονδίνου (video+photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την τεράστια πυρκαγιά που έπληξε, κατά τη διάρκεια της νύχτας, έναν πύργο 24 ορόφων (αρχικά υπήρχε πληροφόρηση για πύργο 27 ορόφων) στο δυτικό Λονδίνο, στην περιοχή του βόρειου Kensington.

To BBC κάνει λόγο πλέον για 12 επιβεβαιωμένους νεκρούς και περισσότερους από 70 τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, ενώ εκφράζονται φόβοι για αύξηση των θυμάτων καθώς ο Δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan δήλωσε ότι υπάρχουν αγνοούμενοι. Από τους τραυματίες, τουλάχιστον οι 18 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.


Η πυρκαγιά φέρεται να εκδηλώθηκε στο δεύτερο όροφο και μέσα σε 15 λεπτά εξαπλώθηκε μέχρι τον τελευταίο όροφο. Στο σημείο βρέθηκαν άμεσα 40 οχήματα της Πυροσβεστικής και περίπου 200 πυροσβέστες.


Ο πύργος Grenfell Tower, που  κατασκευάστηκε το 1974, έχει τουλάχιστον 120 διαμερίσματα. Διευθύνεται από τον Kensington and Chelsea Tenant Management Organization (KCTMO) και υποβλήθηκε σε διετή ανακαίνιση, που ολοκληρώθηκε πέρυσι, αξίας 10 εκατομμυρίων λιρών. Οι εργασίες περιελάμβαναν νέα εξωτερική επένδυση και κοινόχρηστο σύστημα θέρμανσης.

Ο πύργος είναι μέρος του Lancaster West Estate, ενός εκτεταμένου συγκροτήματος που στεγάζει περίπου 1.000 σπίτια.

Τοπική ομάδα δράσης του Grenfell ισχυρίζεται ότι πριν και κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης υπήρχε κίνδυνος πυρκαγιάς στο συγκρότημα και πως οι κάτοικοι είχαν προειδοποιήσει για "αυστηρά περιορισμένη" πρόσβαση στο χώρο για οχήματα έκτακτης ανάγκης. Από την πλευρά του o επικεφαλής του Συμβουλίου δήλωσε ότι τα κτίρια ελέγχονταν τακτικά.

Η αστυνομία έχει δημιουργήσει έναν αριθμό έκτακτης ανάγκης στο 0800 0961 233 για όσους ενδιαφέρονται για φίλους ή μέλη των οικογενειών τους.