Breaking News

Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου η Αθηνά Τσαγγάρη (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ακόμη μία σημαντική διάκριση για τον ελληνικό κινηματογράφο. Χθες ανακοινώθηκε ότι η Ελληνίδα σκηνοθέτης Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη βρίσκεται στη λίστα των νέων μελών της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Αυτό σημαίνει ότι από φέτος θα μπορεί να ψηφίζει για τα βραβεία Όσκαρ.

Η Αθηνά Τσαγγάρη το 1997 συνίδρυσε την εταιρεία παραγωγής Ηaos Film, ενώ σπούδαζε σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο του Ώστιν. Η πρώτη της σκηνοθεσία ήταν το "The Slow Business of Going" (2000). Το 2004 επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε σε διάφορες προβολές Μέσων στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι επόμενες ταινίες μεγάλου μήκους της ήταν το Attenberg (2010) και το Chevalier (2015), που συμμετείχε στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας για τα Βραβεία Όσκαρ.

Για την ταινία Attenberg έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας, καθώς και με το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ανάμεσα στις ταινίες που έχει κάνει την παραγωγή με τη Haos Film είναι οι Κινέττα (2005), Κυνόδοντας (2009) και Άλπεις (2011) του Γιώργου Λάνθιμου.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Euronews.