Breaking News

Τσίπρας: «Επιδότηση στους εργοδότες που θα μετατρέψουν σε μισθωτό τον απασχολούμενο με μπλοκάκι» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επισκέφτηκε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δέσμευση αυτής της κυβέρνησης είναι η στήριξη και ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους. Την υλοποιούμε ακόμα και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Βασικοί μας στόχοι, που ήδη υλοποιούμε, η αντιμετώπιση της ανεργίας, η ποιοτική εργασία και η κοινωνική προστασία» τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι δημιουργήθηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας, ενώ προανήγγειλε επιδότηση στις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών που θα επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο με μπλοκάκι, σε μισθωτό εργαζόμενο.

Επιγραμματικά μερικά από τα καίρια σημεία των δηλώσεών του, όπως ανέβηκαν στο προφίλ του, στο Twitter:

•  H πιο σημαντική είδηση της περιόδου είναι ή σταθερή μείωση των ποσοστών ανεργίας. Αυτή είναι η πιο σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης μας. Το 1o εξάμηνο του 2017 είχαμε, σύμφωνα με την Εργάνη, 256.000 νέες θέσεις εργασίας - υψηλότερη επίδοση 1ου εξαμήνου, απ' το 2001 μέχρι σήμερα. Η τάση στο σύνολο της απασχόλησης, δείχνει ότι από τον Φλεβάρη του 2015, δημιουργήθηκαν περισσότερες από 320.000 θέσεις εργασίας. Εργαζόμαστε με επιμονή και σχέδιο έτσι ώστε η θετική τάση που αποτυπώνεται να συνδυάζεται με προγράμματα για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

• Με τον Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, που δημιουργήσαμε, υλοποιούμε στοχευμένα προγράμματα για τον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτά συμμετέχουν μακροχρόνια άνεργοι, νοικοκυριά χωρίς εργαζόμενο, άνεργοι μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται κοντά στην σύνταξη. Με τα προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, εντάσσονται 73.544 ωφελούμενοι, ενώ ως τα τέλη του 2017, επιπλέον 46.000 άνεργοι.

• Δεν φοβόμαστε να τα βάλουμε με εργοδότες που χωρίς πρόβλημα βιωσιμότητας έκαναν τη κρίση ευκαιρία, για να καταπατούν την εργατική νομοθεσία. Σχεδιάζουμε πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης και επανεκπαίδευσης για σχεδόν 50 χιλ. εργαζόμενους που βρίσκονται απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα, είναι σε επίσχεση εργασίας ή απασχολούνται σε κλάδους με φθίνουσα πορεία, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

• Το δεύτερο πρόβλημα που επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε είναι αυτό της ψευδούς αυτό-απασχόλησης. Επιδοτούμε τις ασφαλιστικές εισφορές για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο με μπλοκάκι, σε μισθωτό εργαζόμενο. Δίνουμε έτσι κίνητρο να μετατραπεί η ψευδής αυταπασχόληση, σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μισθωτή εργασία.

• Η πρώτη δράση, για την θεμελίωση του κοινωνικού κράτους, είναι το Κ.Ε.Α. Ένα δίχτυ ασφαλείας για όσους χτυπήθηκαν βιαιότερα από την κρίση. Παράλληλα με την άμεση οικονομική στήριξη προβλέπεται η πρόσβαση σε σειρά υπηρεσιών όπως χαμηλά κοινωνικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και νερού Η δεύτερη δράση είναι τα σχολικά γεύματα. Η συνέργεια με επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας στην σίτιση.

Δείτε στο βίντεο την ομιλία του.