Breaking News

Ηρώ Κωνσταντοπούλου: 17 σφαίρες για έναν άγγελο (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η Ηρώ Κωνσταντοπούλου εκτελέστηκε σε ηλικία 17 ετών με 17 σφαίρες, όσα και τα χρόνια της, 37 μέρες προτού απελευθερωθεί η Ελλάδα, σαν σήμερα στις 5 Σεπτεμβρίου του 1944...

Η Ηρώ Κωνσταντοπούλου, που γεννήθηκε στις 16 Ιουλίου 1927, ήταν αγωνίστρια της εθνικής αντίστασης. Οι γονείς της ήταν από τη Σπάρτη, ενώ η ίδια γεννήθηκε κι έζησε στην Αθήνα. 

Ήταν μαθήτρια Γυμνασίου και οργανωμένη στην ΕΠΟΝ, όπου είχε αναπτύξει έντονη απελευθερωτική δράση, παρά το νεαρό της ηλικίας της. Μιλούσε τέσσερις γλώσσες και όταν τη βασάνιζαν οι χιτλερικοί στην οδό Μέρλιν, όπου βρισκόταν το αρχηγείο της Κομαντατούρ, αναφέρεται ότι τους «μαστίγωνε» στη γλώσσα τους.

Όταν τη συνέλαβαν για πρώτη φορά, ο εύπορος πατέρας της κατάφερε να την ελευθερώσει. Λίγο πριν την αποχώρηση των Γερμανών, συμμετείχε στην ανατίναξη ενός τρένου που μετέφερε πυρομαχικά και τη συνέλαβαν ξανά στις 31 Ιουλίου 1944. Εκείνη τη μέρα είχε τελειώσει τις απολυτήριες εξετάσεις του Γυμνασίου.

Επί τέσσερα μερόνυχτα τη βασάνιζαν να μαρτυρήσει τους συνεργάτες της, αλλά ούτε τα βασανιστήρια ούτε οι δελεαστικές προτάσεις που της έκαναν απέδωσαν.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 1944 οδηγήθηκε μαζί με άλλους 49 κρατουμένους στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και εκτελέστηκε με 17 σφαίρες - όσα τα χρόνια της - για «παραδειγματισμό», όπως είπαν οι χιτλερικοί. Η Ηρώ έπεσε για τη λευτεριά της πατρίδας, 37 μέρες προτού απελευθερωθεί η Ελλάδα.

Στις 29 Δεκεμβρίου του 1977 η Ακαδημία Αθηνών, με εισήγηση του καθηγητή της Φιλοσοφίας, Ιωάννη Θεοδωρακόπουλου, τίμησε την ηρωίδα με μεταθανάτιο βραβείο για την υπέρτατη θυσία της, αναγνωρίζοντας έτσι και τη συμβολή της ΕΠΟΝ στον απελευθερωτικό αγώνα.

Η ζωή της έγινε ταινία από το Νίκο Φώσκολο το 1981, με τίτλο «17 σφαίρες για έναν άγγελο, η αληθινή ιστορία της Ηρώς Κωνσταντοπούλου», με πρωταγωνίστρια τη Μαίρη Βιδάλη.


Πληροφορίες από: wikipedia (και sansimera.gr)