Breaking News

Στις «φλόγες» η Θεσσαλονίκη 100 χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Εκατό χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά, που σημάδεψε την ιστορία της πόλης, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 23 Σεπτεμβρίου στη Λεωφόρο Νίκης, όπου ολοκληρώθηκε η σειρά εκδηλώσεων "Έγινε η σπίθα πυρκαγιά".

Η πυρκαγιά ξεκίνησε το Σάββατο 18 Αυγούστου 1917, περίπου στις 15:00 το μεσημέρι, από ένα φτωχικό σπίτι προσφύγων στη διεύθυνση Ολυμπιάδος 3, μεταξύ του κέντρου και της Άνω Πόλης. Προκλήθηκε από σπίθα της φωτιάς μιας κουζίνας, που έπεσε σε παρακείμενη αποθήκη με άχυρο. Μέσα σε 32 ώρες έκαψε 9.500 σπίτια και άφησε άστεγα πάνω από 70.000 άτομα.

Η έναρξη του πολυθεαμάτος έγινε στην Πλατεία Μουσχουντή, στην Άνω Πόλη, όπου ξεκίνησε η φωτιά, συνέχισε στην οδό Εδέσσης και η κορύφωση έγινε το βράδυ στο κτίριο της Λέσχης Θεσσαλονίκης, Λ. Νίκης 63 - όπου σταμάτησε η πυρκαγιά - και την πεζοδρομημένη παραλιακή Λεωφόρο Νίκης. 

Στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους μια τεράστια μακέτα, που αποτύπωνε την όψη της παραλίας τον καιρό της πυρκαγιάς, πήρε φωτιά και ολοκλήρωσε έτσι με συμβολικό τρόπο την μεγάλη διαδραστική γιορτή αφιερωμένη στη μνήμη της πόλης.


Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τεχνών Έλλη Χρυσίδου θα εγκαινιάσουν την έκθεση "Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο του 1917 - Η ευκαιρία που δε χάθηκε" την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 7 μ.μ. στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2017. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, επισημαίνει η ανακοίνωση του Δήμου.