Breaking News

Βόρεια Κορέα: Η Ελβετία έτοιμη να μεσολαβήσει για διαπραγματεύσεις - ΗΠΑ: «Η υπομονή έχει όρια»

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
«Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong-un "ικετεύει για πόλεμο" μετά την τελευταία και πιο ισχυρή πυρηνική δοκιμή» δήλωσε η απεσταλμένη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. 

Η Nikki Haley τόνισε, σε έκτακτη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη, ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν πόλεμο, αλλά η υπομονή της χώρας δεν είναι «απεριόριστη». Επίσης, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι μόνο οι ισχυρότερες κυρώσεις θα επιτρέψουν την επίλυση του προβλήματος, μέσω της διπλωματίας.

Όπως δημοσιεύει το σάιτ του BBC, oι ΗΠΑ θα υποβάλουν σύντομα νέο ψήφισμα στον ΟΗΕ για την ενίσχυση των κυρώσεων. Από την άλλη, η Κίνα ζήτησε επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, με την Ελβετία να προσφέρεται να μεσολαβήσει.

Μιλώντας στη Βέρνη ο Πρόεδρος της Ελβετίας, Doris Leuthard, είπε: «Νομίζω ότι είναι πραγματικά καιρός για διάλογο. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε το ρόλο του μεσολαβητή. Νομίζω ότι τις επόμενες εβδομάδες πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ και η Κίνα μπορούν να επηρεάσουν αυτή την κρίση».

Ο απεσταλμένος της Κίνας στον ΟΗΕ, Liu Jieyi, έκανε έκκληση προς όλες τις πλευρές να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις. «Το ζήτημα της χερσονήσου πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά. Η Κίνα δεν θα επιτρέψει ποτέ το χάος και τον πόλεμο στη χερσόνησο» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι θα ασκήσει πιέσεις για αυστηρότερες κυρώσεις της Ε.Ε. στη Βόρεια Κορέα, συμφωνώντας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια στιγμή όλα τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι Βόρεια Κορέα ετοιμάζει νέες δοκιμές πυραύλων, ενώ το ναυτικό της Νότιας Κορέας διενήργησε ναυτικές ασκήσεις, προειδοποιώντας ότι αν τους προκαλέσει ο Βορράς «θα τους χτυπήσουν αμέσως και θα τους θάψουν στη θάλασσα», σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.