Breaking News

Ξεκίνησαν τα πρώτα μέτρα Rajoy - Η πολιτικός που αναλαμβάνει τα «ηνία» στην Καταλονία (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η ισπανική κυβέρνηση ξεκίνησε από το πρωί του Σαββάτου να παίρνει τα πρώτα μέτρα, αναλαμβάνοντας την εξουσία στην περιοχή της Καταλονίας.

Την Παρασκευή οι βουλευτές του Καταλανικού Κοινοβουλίου είχαν αποφασίσει την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία, με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 2 λευκά. Ακολούθησε η επίσημη ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος, με τον Ισπανό πρωθυπουργό Mariano Rajoy να ανακοινώνει καθαίρεση του πρωθυπουργού της Καταλονίας Carles Puigdemont, διάλυση του Καταλανικού Κοινοβούλιου και πρόωρες εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου.

Η ισπανική Γερουσία παραχώρησε στην κυβέρνηση Rajoy το δικαίωμα να επιβάλει άμεση εξουσία στην Καταλονία. 

Όπως μεταδίδει το σάιτ του BBC, η κυβέρνηση Rajoy το έκανε νωρίς το Σάββατο δημοσιεύοντας ένα επίσημο δελτίο (στα ισπανικά), με το οποίο απορρίπτει τον ηγέτη της Καταλονίας Carles Puigdemont, τον αναπληρωτή του Oriol Junqueras και όλα τα κυβερνητικά μέλη.

Παράλληλα ανώτατοι αστυνομικοί της Καταλονίας απολύθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση. Τα «ηνία» της περιφέρειας περνάνε πλέον στα χέρια της αναπληρώτριας πρωθυπουργού της Ισπανίας, της Soraya Saenz de Santamaria (φωτογραφία που ακολουθεί).