Breaking News

Απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2017 (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Με σαφές μήνυμα προς τη Βόρεια Κορέα και προς τις εννέα πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο, το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2017 απονεμήθηκε στη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), 

Η Berit Reiss-Andersen, πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής, δήλωσε ότι "Η απόφαση οφείλεται στις πρωτοποριακές προσπάθειες της οργάνωσης ICAN για την επίτευξη απαγόρευσης της συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα".

"Ζούμε σε έναν κόσμο όπου ο κίνδυνος των πυρηνικών όπλων που χρησιμοποιούνται είναι μεγαλύτερος από ό,τι εδώ και πολύ καιρό" πρόσθεσε η Berit Reiss-Andersen και αναφέρθηκε στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας.

Όπως δημοσιεύει το σάιτ του BBC, τον περασμένο Ιούλιο, μετά την πίεση της οργάνωσης ICAN, 122 έθνη υποστήριξαν μια συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών που αποσκοπούσε στην απαγόρευση και τελικά στην εξάλειψη όλων των πυρηνικών όπλων. Ωστόσο, δεν την ενέκρινε καμία από τις εννέα γνωστές πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Πακιστάν, Ινδία, Ισραήλ και Βόρεια Κορέα).

Επίσης, η Reiss-Andersen κάλεσε κάθε πλευρά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη σταδιακή κατάργηση των όπλων.

Η οργάνωση ICAN υπάρχει εδώ και 10 χρόνια με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας και είναι ένας συνασπισμός εκατοντάδων μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ).