Breaking News

Η συνέντευξη του Ερντογάν στον ΣΚΑΪ - Οι δηλώσεις που άναψαν «φωτιές» και η απάντηση του Μαξίμου

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες πριν την ιστορική επίσκεψη του στην Αθήνα, την πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα εδώ και 65 χρόνια, μίλησε αποκλειστικά στον Αλέξη Παπαχελά και στον ΣΚΑΪ.

Στη συνέντευξη, που προβλήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, για την επικείμενη επίσκεψή του στη Θράκη, τους Έλληνες Πρωθυπουργούς που γνώρισε, τη Συνθήκη της Λωζάνης, τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, αλλά και την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Αλέξη Παπαχελά ότι η Συνθήκη της Λωζάνης, που μεταξύ άλλων ορίζει τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Τουρκίας σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, χρειάζεται «επικαιροποίηση».

«Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε» τόνισε, ωστόσο διευκρίνισε πως η συζήτηση που επιθυμεί δεν θα αφορά την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή.

Αν και δεν εξήγησε τι αλλαγές επιδιώκει, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι οι αποστάσεις ανάμεσα σε ορισμένα νησιά είναι «προβληματικές», προσθέτοντας μάλιστα ότι οι διαφορές που αφορούν τα χωρικά ύδατα των δύο κρατών, τον εναέριο χώρο και την υφαλοκρηπίδα μπορούν να επιλυθούν «εύκολα».

Μετά τη μετάδοση της συνέντευξης, η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την έντονη ενόχλησή της. Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρει σε δήλωσή του:

«Η σημερινή συνέντευξη του κ.  Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα. Η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη. Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο  θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών. Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή»

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη τη συνέντευξη.



Με πληροφορίες από: Skai