Breaking News

Συλλυπητήρια από Τσίπρα, Βούτση και Γαβρόγλου για την απώλεια του ιστορικού Σπύρου Ασδραχά

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο Πρόεδρος της Βουλής, o Υπουργός Παιδείας και ο πρωθυπουργός εξέφρασαν τη θλίψη τους για την απώλεια του ιστορικού Σπύρου Ασδραχά, που άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα, σε ηλικία 84 ετών, στο σπίτι του στη Νέα Σμύρνη.

Με πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Μόλις  πληροφορήθηκε το θάνατό του ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε:

«Ο Σπύρος Ασδραχάς ήταν ένας από τους  μεγαλύτερους ιστορικούς της χώρας μας και με το έργο του σημάδεψε την μεταπολιτευτική ιστοριογραφία. 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην οικονομική ιστορία μελέτησε  την ελληνική περίπτωση και σημαντική θέση στα έργα του είχε η ανάλυση της ελληνικής οικονομικής  και κοινωνικής ιστορίας κάτω από τις ξένες κυριαρχίες από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, θέμα που ειδικά σήμερα αποκτά αυτονόητη επικαιρότητα.

Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια μου στους οικείους του».  

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζω την βαθειά θλίψη μου για την απώλεια ενός από τους σημαντικότερους ιστορικούς του τόπου μας. Ο Σπύρος Ασδραχάς, ήταν ένας σπουδαίος διανοούμενος που με την επιστημονική του παρακαταθήκη και τις καίριες παρεμβάσεις του αφήνει ανεξίτηλο ιστορικό στίγμα στην κοινωνική ζωή και στην επιστήμη.

Ο Σπύρος Ασδραχάς δεν αρκέστηκε στις πολύπλευρες επιστημονικές μελέτες του, κυρίως γύρω από ζητήματα σχετικά με την οικονομική ιστορία, αλλά ήταν πάντοτε παρών με έναν δημόσιο καυστικό και κριτικό λόγο. Ηταν συνεχώς παρών στο μέτωπο κατά του εθνικισμού, αλλά και στους αγώνες και στην αγωνία για την Αριστερά με την οποία συμπορεύτηκε με ήθος και αξιοπρέπεια.

Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έγραψε στο Twitter:

«Ο Σπύρος Ασδραχάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της εποχής μας, ανανεωτής της ελληνικής ιστοριογραφίας, σπουδαίος δάσκαλος και αγωνιστής έφυγε απόψε, αφήνοντας μας φτωχότερους. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.»


Λίγα λόγια για τον Σπύρο Ασδραχά

Ο Σπύρος Ι. Ασδραχάς ήταν ιστορικός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Οικονομική Ιστορία. Γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς το 1933.

Το 1960 πήρε το πτυχίο του από το Ιστορικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Το 1965–1967 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). 

Το 1972 πήρε το Doctorat de 3e Cycle (EPHE, VI Section - Paris 7) στην οικονομική και κοινωνική ιστορία, και το 1976 το Eleve diplome τής EPHE, IVe Section.

Διετέλεσε συνδιευθυντής του περιοδικού "Τα Ιστορικά" από το 1983 έως το 2005, αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου από το 1985 έως το 1990, πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας από το 2004 έως το 2012 και επίτιμος πρόεδρος του ΑΣΚΙ ως το τέλος της ζωής του.

Eργογραφία:

- Ιστορική έρευνα και ιστορική παιδεία, Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού, Μνήμων, 1982
- Ελληνική κοινωνία και οικονομία, Ερμής, 1988
- Οικονομία και νοοτροπίες, Ερμής, 1988
- Σχόλια, Αλεξάνδρεια, 1993
- Ιστορικά απεικάσματα, Θεμέλιο, 1995
- Ζητήματα ιστορίας, Θεμέλιο, 1999
- Μηχανισμοί της αγροτικής οικονομίας στην Τουρκοκρατία (15ος–16ος αι.), Θεμέλιο, 1999
- Ελληνική οικονομική ιστορία, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, 2003
- Πατριδογραφήματα, Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών, 2003
- Βίωση και καταγραφή του οικονομικού (Η μαρτυρία της απομνημόνευσης: Κύκλος σεμιναρίων), - -- Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.), Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών, 2007
- Υπομνήσεις: Ιστορικότροπα σημειώματα, Θεμέλιο, 2014