Breaking News

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η 11η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στα θύματα της τρομοκρατίας στην Ευρώπη και τις οικογένειές τους, μετά την πολλαπλή βομβιστική επίθεση στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης στις 11 Μαρτίου 2004, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 191 άνθρωποι και να τραυματιστούν 1800.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μίλησε την Παρασκευή σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες για την 14η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της τρομοκρατίας. Η ομιλία του, όπως δημοσιεύεται στο προσωπικό του blog:

«Η σημερινή εκδήλωση δεν είναι μια συνηθισμένη εκδήλωση. Η σημερινή ημέρα είναι έντονα φορτισμένη. Είναι τιμή μου να σας καλωσορίσω σήμερα εδώ, σε αυτήν την εκδήλωση για την 14η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της τρομοκρατίας. Όλοι βρισκόμαστε, σήμερα, εδώ, με έντονα συναισθήματα. Κάθε χρόνο, θρηνούμε περισσότερα θύματα. Περισσότεροι άνθρωποι έχασαν πρόωρα τη ζωή τους. Περισσότερες ζωές καταστράφηκαν.

Η τρομοκρατία αντιπροσωπεύει την απεχθέστερη έκφανση της ανθρώπινης φύσης, την παράλογη βiα σε βάρος αθώων, τον μηδενισμό, την ευθεία επίθεση ενάντια στις πολυτιμότερες αξίες μας - της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ανεκτικότητας -, του πολλαπλασιασμού των θυμάτων, εκείνων που έχασαν τη ζωή τους και εκείνων που συνεχίζουν να ζουν υποφέροντας.

Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, πάρα πολλά θύματα που έχουν επιβιώσει υποφέρουν σιωπηλά. Γιατί μόνο αυτή η σιωπή μπορεί να γιατρέψει τον πόνο τους και να επουλώσει τα τραύματα από όσα έχουν βιώσει.

Σήμερα, σε έναν κόσμο που δείχνει ολοένα και πιο πολύ να οδηγείται στον απομονωτισμό και την πόλωση, πρέπει να ενώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μην επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο.   

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εξτρεμισμό να εκθρέψει και να κατακερματίσει την κοινωνία μας, βρίσκοντας λεία ανάμεσα σε όσους αισθάνονται κοινωνικά περιθωριοποιημένοι και σε μειονεκτική θέση.

Τα θύματα, οι οικογένειες και οι φίλοι των θυμάτων, είστε οι πιο γνήσιοι πρεσβευτές που διαθέτουμε στην προσπάθειά μας να προστατεύσουμε άλλα άτομα από το να παρασυρθούν σε τρομοκρατικές πράξεις.

Δεν θα υποφέρετε πλέον σιωπηρά. Μια Ευρώπη που προστατεύει δεν αφήνει πίσω της κανένα θύμα. Η κατάλληλη νομοθεσία τίθεται σε ισχύ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία των δικαιωμάτων σας: ως θύματα με την ευρύτερη έννοια, αλλά και πιο συγκεκριμένα ως θύματα τρομοκρατίας.

Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, όλα τα κράτη μέλη θα έχουν θέσει σε ισχύ αυτή την νομοθεσία. Τα θύματα της τρομοκρατίας σε ολόκληρη την Ένωση θα έχουν άμεση και δωρεάν πρόσβαση σε επαγγελματικές και εξειδικευμένες υπηρεσίες στήριξης για όσο χρονικό διάστημα έχουν ανάγκη, σε συμβουλές σχετικά με νομικά, οικονομικά και πρακτικά θέματα, σε υποστήριξη σε ό,τι αφορά αξιώσεις αποζημίωσης, σε πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και νομική υποστήριξη και σε μέτρα προστασίας στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Juncker προχώρησε στον διορισμό ειδικής συμβούλου με αρμοδιότητα να ασχοληθεί με τις συγκεκριμένες ανάγκες σας και να προτείνει περαιτέρω δράσεις.  Η κα Joelle Milquet, πεπειραμένη Βελγίδα πολιτικός, βρίσκεται σήμερα εδώ για να σας ακούσει προσεκτικά, και, σήμερα το απόγευμα, θα συντονίσει ειδικό σχετικό σεμινάριο.

Επίσης, χρηματοδοτούμε ένα ειδικό Συντονιστικό Κέντρο για τα θύματα της τρομοκρατίας, το οποίο θα είναι σύντομα σε θέση να συντονίσει το έργο αυτό στα κράτη μέλη και να παρέχει στήριξη στις προσπάθειές σας.  

To Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ευαισθητοποίησης για τη Ριζοσπαστικοποίηση, το οποίο συνδιοργανώνει τη σημερινή εκδήλωση, θα συνεχίσει την εντατική δραστηριότητά του προκειμένου να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ σας και να παρέχει καθοδήγηση προς τις ενώσεις σας.  

Συμπέρασμα όλων των παραπάνω είναι η αλληλεγγύη και η κατανόηση μας και η αποδοχή ότι πρέπει να καταβάλλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες σας. Η Ευρώπη στέκεται ενωμένη απέναντι στην τρομοκρατία, και θα συνεχίσει να το κάνει, στηρίζοντας τα θύματα.  

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ σήμερα και για την ευκαιρία που μας δίνετε να ακούσουμε τις μαρτυρίες σας. Γνωρίζω ότι δεν σας είναι εύκολο. Για πολλούς από εσάς, οι πληγές είναι ακόμα πολύ νωπές. Το γεγονός όμως ότι βρίσκεστε μαζί μας σήμερα και μιλάτε για τις εμπειρίες τόσο ανοικτά, δείχνει την απαράμιλλη μεγαλοψυχία σας.

Οι μαρτυρίες και ο πόνος σας δεν είναι, και δεν θα είναι ποτέ μάταια. Πρέπει να συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους να σας στηρίζουμε και να διασφαλίζουμε ότι οι  φωνές σας θα ακούγονται πιο δυνατά από την κακοφωνία της προπαγάνδας του μίσους».