Breaking News

Το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία με Ζάεφ (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Βαθύτατα πεπεισμένος ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και της ΠΓΔΜ για την ονομασία αποτελεί μία μεγάλη διπλωματική νίκη εμφανίστηκε στο διάγγελμά του ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντάς την παράλληλα ιστορική.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η γειτονική χώρα αποδέχτηκε την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή στα σκοπιανά «Severna Makedonija» αναλαμβάνοντας παράλληλα την υποχρέωση να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματός της, με σκοπό να απαλειφθεί κάθε αναφορά που θα μπορούσε να εκληφθεί ως αλυτρωτική.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η νέα ονομασία της ΠΓΔΜ θα ισχύει erga omnes, δηλαδή τόσο στις διμερείς σχέσεις της γείτονος, όσο και στο εσωτερικό της, προσθέτοντας ότι οι 140 χώρες που την αναγνώριζαν μέχρι σήμερα με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα υποχρεωθούν να την ονομάζουν εφεξής «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Πρόσθεσε επιπλέον ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία επιτυγχάνεται διαχωρισμός ανάμεσα στην ελληνική Μακεδονία και των Βόρειων Γειτόνων μας και μπαίνει ένα οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό, ενώ τα Σκόπια απεμπολούν το δικαίωμα να διεκδικήσουν οποιαδήποτε σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας.

Σημείωσε δε, ότι «η συμφωνία αναγνωρίζει τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ από το 1977 για την καταγραφή της γλώσσας των γειτόνων μας ως Μακεδονικής γλώσσας, με την πρόσθετη, όμως, και σαφή διατύπωση ότι αυτή ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών, γεγονός που, όπως ρητά αναγνωρίζεται, τη διαχωρίζει απολύτως από την ελληνομακεδονική γλωσσική κληρονομιά και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η συμφωνία, επίσης, προβλέπει ότι η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων μας δεν θα είναι: Μακεδόνας σκέτο, όπως μέχρι σήμερα, αλλά: Μακεδόνας / Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας. 

«Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την υπηκοότητα των γειτόνων πολιτών ως πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Skai.gr
Δείτε το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα.