Breaking News

Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο Νέλσον Μαντέλα (Nelson Rolihlahla Mandela, 1918-2013), που γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 18 Ιουλίου 1918, έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του 20ου αιώνα ως μαχητής εναντίον του τελευταίου ρατσιστικού καθεστώτος στον δυτικό κόσμο.

Φυλακισμένος για 27 χρόνια προτού γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής στις πρώτες εκλογές χωρίς φυλετικούς διαχωρισμούς, αποτελεί εμβληματική μορφή του αγώνα για την εξάλειψη των ανισοτήτων και των διακρίσεων,

Η απελευθέρωσή του το 1990 σημάδεψε την απαρχή θεμελιακών αλλαγών στο Νοτιοαφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού του καθεστώτος. Το 1993 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης που το μοιράστηκε με τον τότε πρόεδρο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ. Το 1994 έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής σε εκλογές που επιτράπηκε να ψηφίσουν λευκοί και μαύροι.

Η Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα καθιερώθηκε το 2009 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να τιμηθεί η «προώθηση και η ποιότητα της ειρήνης» που ασπάστηκε στη ζωή του και για τις οποίες αγωνίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Ιουλίου, ημέρα γενεθλίων του.

• Να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 59 ετών, η Zindzi, η νεότερη κόρη του, που απέκτησε με την ακτιβίστρια στο κίνημα κατά του Απαρτχάιντ, Γουίνι Μαντικιζέλα Μαντέλα.