Breaking News

Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας - YouSmile: «Πρέπει να μας ακούσετε σήμερα...»

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας (12η Αυγούστου), την οποία ανακήρυξε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990 με σκοπό να εστιάσει στα προβλήματα των νέων ανθρώπων όλου του πλανήτη, το Χαμόγελο του Παιδιού αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε:

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών αυτή την στιγμή υπάρχουν 1,8 δισεκατομμύρια νέοι στον πλανήτη μας ηλικίας 10 έως 24 ετών. 1 στους 10, όμως, ζει σε εμπόλεμη ζώνη, ενώ 24 εκατομμύρια από αυτούς δεν πηγαίνει σχολείο. 

Σήμερα, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Νέων και έχουμε την ευκαιρία όλος ο κόσμος για λίγο να γυρίσει και να μας παρατηρήσει. 

Εμείς, τα παιδιά και οι νέοι εθελοντές του YouSmile (www.yousmile.gr), του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή αυτή την ημέρα, η οποία φέτος έχει ως θέμα «Ασφαλή Μέρη για Παιδιά & Νέους», θα σας μιλήσουμε για το δικό μας μέρος μέσα στο οποίο νιώθουμε όχι μόνο ασφάλεια, αλλά και τον σεβασμό που μας αρμόζει, το YouSmile!

Στο YouSmile τα παιδιά μαθαίνουμε τα δικαιώματά μας και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με άλλα παιδιά και νέους για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα κάθε παιδιού στον κόσμο. Συμμετέχουμε σε εθελοντικές δράσεις βοηθώντας στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας του Οργανισμού, κάνοντας δημιουργική απασχόληση σε παιδιά που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παίδων και άλλα πολλά. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι εδώ οι ενήλικες, οι «μεγάλοι», μας ακούνε, μας ζητάνε να εκφράσουμε την άποψη μας για σημαντικά θέματα που μας αφορούν και όλοι μαζί κάνουμε τα πάντα για να ακουστεί η φωνή μας όσο πιο μακριά γίνεται!

Οι «μεγάλοι» φωνάζουν «Δώστε φωνή στα παιδιά και στους νέους ανθρώπους…». Εμείς όμως έχουμε φωνή, δεν χρειαζόμαστε τους μεγάλους να μας την δώσουν, χρειαζόμαστε τους μεγάλους δίπλα μας, να μας ακούσουν, να μας εμπιστευτούν και να μας ενθαρρύνουν να εκφράσουμε την φωνή μας. Να λάβουν την φωνή κάθε παιδιού σοβαρά υπόψη τους και να προσπαθήσουν να κάνουν τα οράματά μας πραγματικότητα. Έτσι ακριβώς όπως έκανε και ένας «μεγάλος» 23 χρόνια πριν και μέσα από την φωνή ενός παιδιού έχουν βοηθηθεί πάνω από 1 εκατομμύρια παιδιά σε ανάγκη.

Την φετινή λοιπόν ημέρα των νέων, θέλουμε να σας θυμίσουμε πως είμαστε εδώ, θέλουμε να συμμετέχουμε και να εκφράζουμε την άποψη μας γιατί θέλουμε να υπερασπιστούμε όλα τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους και να αλλάξουμε το μέλλον μας. Όλοι μαζί να χτίσουμε ένα δυνατό και γεμάτο ελπίδα αύριο! Μη ξεχνάτε όμως ότι για να πετύχει αυτό πρέπει να μας ακούσετε σήμερα...

Φέτος το YouSmile:

• Πραγματοποίησε πάνω από 30 εθελοντικές δράσεις στις οποίες συμμετείχαν 140 μαθητές και νέοι μοιράζοντας χαμόγελο σε όλα τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη.

• Πραγματοποίησε τα 2α YouSmile Awards, στα οποία αναδείχθηκαν πράξεις και πρωτοβουλίες 6.000 παιδιών - μαθητών, σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο, που είχαν θετικό αντίκτυπο στον κοινωνικό τους περίγυρο και ενέπνευσαν άλλα παιδιά ή ενήλικες δείχνοντας έτσι τη θετική πλευρά της κοινωνίας.

• Πραγματοποίησε την Εβδομάδα ευαισθητοποίησης ενάντια στο Bullying, όπου πραγματοποιήθηκε σειρά δράσεων με την συμμετοχή 1.500 μαθητών πανευρωπαϊκά, οι οποίοι με διάφορους τρόπους προώθησαν το μήνυμα «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ» (milatora.gr).

• Υλοποίησε δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο.

• Συμμετείχε στο European Youth Event που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο παρουσιάζοντας το workshop “Start your own raising awareness campaign”.

• Συμμετείχε με εκπροσώπους στο Eurochild Children’s Council & στο Children Participation Reference Group του Ευρωπαϊκού Δικτύου Eurochild.

Στα 6 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας του το YouSmile έχει δώσει βήμα σε περισσότερους από 5.000 μαθητές και περισσότερα από 100 σχολεία σε όλη την Ελλάδα μέσα από την αξιοποίηση της ενημερωτικής του ιστοσελίδας YouSmile, της διαδικτυακής τηλεόρασης, του ραδιοφώνου. 

Έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 450 εκπομπές με θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά, ψυχαγωγικά, ενώ οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να διοργανώσουν και να συμμετάσχουν σε 30 καμπάνιες με στόχο την κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα που τους αφορούν, όπως ο σχολικός εκφοβισμός, η κακoπoiηση των παιδιών, οι φυγές εφήβων, ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια (gaming) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και η ασφαλής χρήση του διαδικτύου. 

Η δράση του YouSmile υποστηρίζεται από το επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και αποτελεί ένα από τα βασικά «εργαλεία» στην προσπάθεια του, χρησιμοποιώντας τεχνολογικά εργαλεία και μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ενημερώσει άμεσα τα παιδιά για την κακoπoiηση, τα δικαιώματα τους, την «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» και την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111, όπου μπορούν να απευθυνθούν για να ζητήσουν βοήθεια για τους ίδιους ή τους φίλους τους.»