Breaking News

Η ομιλία του Τσίπρα στην τελετή εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ - Επεισόδια στους δρόμους της Θεσσαλονίκης (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Στα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στις 7 το βράδυ του Σαββάτου, στο  Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης». Την ίδια στιγμή στους δρόμους της Θεσσαλονίκης γινόταν επεισόδια από ομάδες διαδηλωτών, που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, οι οποίοι πέταξαν αντικείμενα εναντίον αστυνομικών, που απάντησαν με χρήση χημικών.

Η ομιλία του πρωθυπουργού επιγραμματικά, όπως ανέβηκε με μηνύματα στο Twitter:

• Μετά την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα που πατάει ξανά στα πόδια της, στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά. 

• Μετά από 9 χρόνια η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Για 6 συνεχόμενα τρίμηνα σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ το 2018 αναμένεται να κλείσει κοντά στο 2,5%. Η ανεργία από 27% το 2015, έπεσε στο 19,1%. Πάνω από 300.000 νέες θέσεις δημιουργήθηκαν στην 3ετία.

• Οι δείκτες οικονομικής εμπιστοσύνης, οικονομικού κλίματος, επιχειρηματικών προσδοκιών και καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις τους εδώ και πολλά χρόνια. Εξαγωγές, βιομηχανική παραγωγή, κατανάλωση των νοικοκυριών και λιανικό εμπόριο βρίσκονται σε άνοδο.

• Πρώτος στόχος του σχεδίου μας για την επόμενη μέρα της πατρίδας μας είναι η ανάκτηση της εργασίας. Να εγγυηθούμε αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και αμοιβής για όλους τους πολίτες, άντρες και γυναίκες. Να καταφέρουμε εντός της επόμενης πενταετίας να μειώσουμε την ανεργία στο 10%.

• Για πρώτη φορά η χώρα μας έχει ένα σχέδιο ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Μια αποτύπωση στόχων, προτεραιοτήτων και πολιτικών που έχουμε την βούληση να συνεχίσουμε να υλοποιούμε χωρίς ολιγωρίες. 

• Σήμερα είμαστε σε θέση να βάλουμε ξανά τις δυνάμεις της εργασίας στο επίκεντρο. Πρώτη μεταρρύθμιση: Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, την αρχή της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ, να εφαρμόζονται από την 21η Αυγούστου. 

• Δεύτερη μεταρρύθμιση: Η αύξηση του κατώτατου μισθού. Μετά από τις σαρωτικές μειώσεις του 2ου μνημονίου, είμαστε σήμερα σε θέση να ανακοινώσουμε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι η αύξησή του το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς. 

• Υλοποιήσαμε τη δέσμευση για πλήρη & καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα υγείας. Ενισχύσαμε όλες τις δημόσιες δομές με επιπλέον προσωπικό. Για πρώτη φορά από το 2016 και μετά, το ισοζύγιο προσλήψεων έναντι αποχωρήσεων στο ΕΣΥ είναι θετικό

• Για τρίτο διαδοχικό έτος ανοίγουν τα σχολεία όλης της χώρας με όλους τους εκπαιδευτικούς και όλα τα βιβλία στη θέση τους. Για πρώτη φορά μάλιστα ολοκληρώθηκαν πάνω από 19.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

• Ήδη, από σήμερα κιόλας, έχουμε τη δυνατότητα να αποκαταστήσουμε αδικίες των μνημονίων και να επιστρέψουμε στους δικαιούχους ποσά που παρανόμως παρακρατήθηκαν.

• Παράλληλα, αλλάζουμε τη δομή του φόρου στα ακίνητα ώστε γίνει πιο αναλογικός, πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, επομένως να γίνει περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα.


• Λαμβάνοντας πρόσθετη μέριμνα για τους μηχανικούς, τους γιατρούς και τους δικηγόρους, μειώνουμε τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ το μήνα.


• Η προσέλκυση νέων επενδύσεων είναι κομβικής σημασίας για την παραγωγή νέου πλούτου και την μείωση της ανεργίας. Έχουμε θέσει στόχο μέσα στην επόμενη διετία να έχουμε καταφέρει να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα.


• Το δημογραφικό είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη χώρα μας. Η επιδότηση ενοικίου είναι ένα μέτρο που θα ενισχύσει τη δυνατότητα των νέων ζευγαριών να κάνουν το βήμα, να ζήσουν μαζί, να δημιουργήσουν οικογένειες.

• Ενισχύουμε το κοινωνικό κράτος. Είναι ηθικό και γίνεται πράξη.

• Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, πρέπει να γίνει με τρόπο που θα δημιουργεί κοινωνική συναίνεση αλλά και που θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

• Οι δυνατότητές από τη θετική πορεία της οικονομίας είναι διευρυμένες και μας επιτρέπουν να αποκαταστήσουμε αδικίες των μνημονίων και να δώσουμε ώθηση στην οικονομία.


• Θέλουμε τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων, καρδιά της Βαλκανικής συνανάπτυξης. Κόμβο εμπορίου και οικονομικών συναλλαγών. Γέφυρα πολιτισμών και όχι φράχτη-πόλη με γυρισμένη τη πλάτη στους γείτονές της και στην οικονομική της ενδοχώρα. 

• Με αυτό το όραμα, με αυτή τη πίστη, με περηφάνια και αίσθηση του εθνικού καθήκοντος, θα προχωρήσω και θα προχωρήσουμε μπροστά για μια Ελλάδα που μας αξίζει.